Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
16.5.2001, Emil Pavelka, článek
Nedávno jsme Vás informovali o uvedení mobilních verzí procesorů Athlon4, Palomino. VIA vzápětí po té ohlásila nový čipset pro tento procesor. Při přípravě byl tento čipset označován jako Twister K. Je jím Pro Savage KN133 s VIA ...
Chuanito 23 | 23.5.200111:42

Kdyz byly celerony, P3 a 440BX byl jsem jasnym priznivcem Intela, AMD delali K6 a ty staly uplne za hovno. Nakonec Rambus byl propadak, P4 je taky shit, ty jejich integrovany karty jsou taky total brak, o Chipsetech intel815 nemluve (prej se na tech od ASUSU lip pretaktuje nez na BX ale nevim, co ten Abit BE6-2). Ty sasci integrujou na ty 815 vsechno co jim pride pod ruce.(na co intel 810, intel sound, kdyz mam GF2MX a Live 5.1). Nakonec vysel duron a athlon. Thunderbird je jeste rychlejsi nez P4 tak vo co de. Na ty jejich desky nic neintegrujou (myslim Asus A7V). Jsou levnejsi atd. maj AGPx4 a dalsi blbosti.

Odpovědět0  0
Rado | 21.5.200120:17

Podla mna situacia v sucasnosti vobec nie je priazniva. Konkurencia sice prospieva zakaznikom, ale :
1. V podstate neexistuje naozaj dobry chipset (mozno okrem AMD760, neviem, nemam o nom vela informacii) pre tuto platformu. Situaciu mozno zmeni prichod AMD760MP s multiprocesorovou podporou, ale dosky s nim budu pekelne drahe. Cenoco je na tom lepsie AMD, ale ked chcete naozaj dobru dosku, tak sa to zhruba vyrovna.

2. Intel mal prehnane ceny za P4 a zacina si to uvedomovat, tak zlacnieva. Aj tak ale kupujuci utrati zbytocne vela za RDRAM

AMD sa mnohym zda ako super platforma. S tym nesuhlasim. Maju dobre (velmi dobre) procesory, ale dosky su naozaj o nicom. Ked sa objavi nejaky cenovo prijatelny a naozaj dobry chipset (ako napr. Intel 440BX, pod ktorym fungujem uz 2 roky a som spokojny), potom u mna AMD vyhra na plnej ciare.

Odpovědět0  0
wang | 18.5.200115:49

vzdy se tvrdilo jak AMD nema propracovanou technologii, co se zbytkoveho tepla tyka..a nyni to mame naopak, P4 pece jako blazen a AMD tyto negativni jevy zda se eliminuje. Rozhodne nikomu P4 doporucit nemohu, jednak pro premrstenou cenu a jednak pro ubohy vykon vzhledem ke svemu taktu. Krome pametove propustnosti neni zadna "disciplina" kde by predcil Athlona. osobne mam thunderbird 750/933 na 133mhz(266 DDR) FSB(pravda P4 ma diky RIMM 400mhz) a pocit ze do te same desky muzu za rok soupnout pomerne laciny a vykonny CPU(napr 1,33) me opravdu hreje u srdce. Jinak proti Intelu nic nemam, ma nevyhody giganta, ktery byl zaskocen po letech konkurenci, pro nas uzivatele je tento stav vice nez prijemny(cena/vykon), este aby se pridaly ostani firmy jako Transmeta s nejakymi jinymi nez low-endovymi a chybovymi CPU.

Odpovědět0  0
SPIDER | 22.5.20018:32

Nízká cena ti určitě bude hodně platná když se na AMD nedělá žádnej pořádnej čipset
(např VIA) (snad kromě AMD760, ale ten je drahej) a ještě je v jižnim mostu VIA čipsetu
chyba !!!!!!!!!

Odpovědět0  0
Tester | 17.5.200115:06

Neviem ale tieto informacie su stale len vyhodnejsie pre INTEL!!!
Nikde sa totiz nezmienujete ze Athlony s jadrom Palomino chodia v pohode bez aktivneho chladica!!!!(ventilatora). !!!!!!!!!!!!!!!!! Niektory stastnejsi novinary si to mohly osahnut priamo na CEBITe !!! A ze v pohode funguju aj na
sucasnych doskach s upgradom biosu a na tych istych doskach budu fungovat aj dve dalsie generacie Athlonov!!!!!
A ze pre dalsie P4 budete potrebovat nove dosky!!!!

Zdroj: http://www.anandtech.co­m/showdoc.html?i=1469

Adios Intelos.!!!

Odpovědět0  0
Raroo | 16.5.200118:04

Nejsem nejaky zastance Intelu, ale uz ted je mi jasne ze P4 je dost dusojny konkurent ATHLONU a nopak. Dam vam jeden priklad postavite vedle sebe dve auta, jedno se super aerodynamikou a druhe se super vykonym motorem. Ktere pojde rychleji? Presne tak je to i u procesoru. Pokud neboudou mit stejne jadro nebude frekvence znamenat nic. Nikdy nebude optimalni test aby jste rekli ze ten ci onen je vykonejsi. Asi tak jak Jeep vitezi v bahne a Porsche je rychlejsi na silnici. Zalezi proste na jakych cestach se zavodi a podle toho se rozhodujte!!!

Odpovědět0  0
Mike | 16.5.200119:37

A co takhle hodnotit dle vykonu za 1Kc. Nezalezi na frekvencich, proste pustit nejaky bench na ruznych sestavach a vysledek vydelit cenou a hned by se ukazalo :-)

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.