Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD chce brzy získat 10 % serverového trhu a dále růst mezi desktopy

10.12.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD chce brzy získat 10 % serverového trhu a dále růst mezi desktopy
AMD má nyní velice dobrou výchozí pozici zvláště pro růst na serverovém trhu, kde hrubý výkon jejích CPU EPYC druhé generace nemá konkurenci. Firma tak cílí na brzké dosažení 10% podílu. A co desktopy?
Společnost AMD svůj záměr pochopitelně prezentuje tak, že chce dosáhnout dvojciferného podílu, a to do druhého kvartálu příštího roku. Logicky to znamená, že se chce dostat na 10 procent. Ruth Cotter (SVP, Worldwide Marketing, AMD) také prozradila, že cílem firmy je nakonec překročit i své historicky nejvyšší podíly v případě serverů i spotřebitelských produktů, tzn. desktopových a mobilních procesorů. 
 
 
Ostatně kam jinam by také AMD mělo mířit, když má nyní tak dobrou výchozí pozici? Samo má na trhu velice dobrou architekturu, výrobní partneři nepůsobí problémy a samotné TSMC nyní vyvíjí nové procesy s úctyhodnou kadencí a na druhé straně se Intel vlastním přičiněním dostal do problémů. AMD nikdy v historii nemělo proti Intelu tak dobrou příležitost a je pochopitelné, že díky ní nyní míří vysoko. 
 
V případě procesorů EPYC je velice důležité také vytvoření infrastruktury a celkového zázemí, stejně jako reputace mezi firmami. Můžeme dobře sledovat, jak obtížně si AMD v posledních letech zvyšovalo podíl na trhu i přes to, že nabízelo výrazně lepší poměr výkonu a cen než Intel. Nyní ale už ovládá dle vlastních slov (a čísel firmy IDC) kolem 7 procent serverového trhu a to je už slušná základna pro to, aby se později AMD pokusilo překročit 26 %, což je jeho historicky nejvyšší podíl z dob Opteronů. 
 
Bývalý šéf Intelu Brian Krzanich se přitom už v červnu 2018, čili těsně před svým odchodem z funkce, vyjádřil, že nehodlá firmě AMD dovolit, aby se dostala nad 15 %. Nicméně tu máme také vyjádření nového šéfa Roberta Swana, dle nějž je lpění Intelu na 90% podílu nesmyslné.
Zájem má o menší podíl, ale v mnohem větším "rybníku" zahrnujícím veškeré počítačové čipy. 
 
AMD si také chystá EPYC generace Milan (Zen 3) a následovně i Genoa (Zen 4) pro roky 2020 a 2021, od nichž se očekává další zvyšování výkonu. Otázka je, zda Intel bude moci na tyto generace účinně odpovědět, což nám v příštím roce mají ukázat 10nm Xeony a když to dobře dopadne, pak v roce 2021 by mohly dorazit 7nm Xeony. 

V případě desktopového trhu vidí AMD svůj historicky nejvyšší podíl na 25 % (dle Mercury Research), takže tam je to velice podobné jako v případě serverů. Mezi notebooky ovšem dosáhlo nejvýše 17% podílu. Ruth Cotter zde také nevidí důvod, proč by tato čísla nemohla být překročena. 
 
 
Zdroj: wccftech