Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD chystá útok s novými čipovými sadami, šestijádrové CPU v plánu

22.4.2008, Pavel Boček, aktualita
AMD chystá útok s novými čipovými sadami, šestijádrové CPU v plánu
Společnost AMD plánuje na trh uvést novou čipovou sadu, nazvanou 790GX. Písmeno G v názvu naznačuje, co přinese nového. Bude to vlastně high-endová 790FX s integrovanou grafickou kartou, stejnou, jaká je v sadě 780G; ta zde jen bude taktovaná...
Společnost AMD plánuje na trh uvést novou čipovou sadu, nazvanou 790GX. Písmeno G v názvu naznačuje, co přinese nového. Bude to vlastně high-endová 790FX s integrovanou grafickou kartou, stejnou, jaká je v sadě 780G; ta zde jen bude taktovaná na 750 MHz a k dispozici bude mít 128 MB vlastní paměti. Nazvána je Radeon HD 3300 a téměř jistěbude na základních deskách s touto sadou umožněno zapojení do Hybridního CrossFire.



Své uplatnění také má v brzké době najít jižní můstek SB750, který bude v mnohém vycházet z SB710. Tím měl být nahrazen SB700, ale zatím se žádný posun nekonal, zřejmě tedy AMD přejde rovnou na SB750. Zajímavostí zde bude hlavně technologie OverDrive 3.0, která má umět automaticky přetaktovat procesor. Předvedený kousek se tedy přetaktoval na 3 GHz a prý dále neměl problémy se zvýšením frekvence až na 3,2 GHz (pokud se skutečně jednalo o Phenom 64 X4, tak je to poměrně dobrý výsledek).

V oficiálním dokumentu společnost zároveň potvrdila, že nové modely procesorů budou podporovat instrukce SSE5, ačkoli to zřejmě nebude dříve než ke konci roku 2009. Na konec letošního roku (či na začátek příštího) je ale plánován mikroprocesor s nativními šesti jádry, kódově označený Istanbul. Vyráběn již bude 45nm technologií. Příští rok také uvidíme první vzorky architektury Bulldozer; ta měla být původně již vyráběna 32nm technologií, nicméně zpočátku to zřejmě bude také ještě 45nm technologie (a na menší se přejde co nejrychleji), alespoň to vyplývá z konference vedení AMD s investory minulý týden.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5)