Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD demonstrovalo novou mobilní platformu Yamato

16.12.2005, Milan Šurkala, aktualita
AMD demonstrovalo novou mobilní platformu Yamato
Zanedlouho nás čekají dvě nové mobilní platformy. Jedna od Intelu, Napa, která přijde již velmi brzy. Druhá, Yamato od AMD, bude uvedena na trh pravděpodobně s ostatními procesory AMD s DDR2 paměťovým řadičem pro nové sockety, tedy někdy...
Zanedlouho nás čekají dvě nové mobilní platformy. Jedna od Intelu, Napa, která přijde již velmi brzy. Druhá, Yamato od AMD, bude uvedena na trh pravděpodobně s ostatními procesory AMD s DDR2 paměťovým řadičem pro nové sockety, tedy někdy v dubnu či květnu.



Platforma Yamato má využívat dvoujádrové čipy AMD Turion 64 vyznačující se nízkou spotřebou energie a vysokým výkonem. Dvě jádra, 64-bitová architektura a virtualizační technologie znamenají vysoký výkon a výrazné usnadnění práce softwarových vývojářů. Přitom se počítá s výdrží baterie přes 5 hodin.

Počítač předvedený v Japonsku, který již byl touto platformou vybaven, byl postaven na chipsetu nVidia nForce s blíže neurčenou grafikou nVidia (modul MXM). Dvoujádrový Turion byl umístěn v nové patici Socket S1 s dvoukanálovým řadičem pamětí DDR2. Pracovní frekvence čipu ale rovněž oznámená nebyla.

Při testu byla najednou přehrávána tři videa, H.264 s rozlišením 1920×816 pixelů, WMV9 s rozlišením 1280×720 a MPEG2 (720×480), Hardwarová akcelerace grafických karet nVidia pro formáty WMV9 a MPEG2 se projevila pouhým 50% vytížením procesoru.

Jak již bylo řečeno, nová platforma by se měla objevit někdy v dubnu příštího roku, kdy se jí ale dočkáme v reálu, těžko říct.

Zdroj: www.xbitlabs.com, www.cdrinfo.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.