Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Deneb přijde načas, letos žádný high-end

15.8.2008, Pavel Boček, aktualita
AMD Deneb přijde načas, letos žádný high-end
Další vysoce postavený zaměstnanec AMD potvrdil, že 45nm technologií vyráběné mikroprocesory Deneb přijdou na čas. Viceprezident prodejů a marketingu pro východní Evropu, Pierre Brunswick, serveru Fudzilla měl říct, že na vydání v druhém...
Další vysoce postavený zaměstnanec AMD potvrdil, že 45nm technologií vyráběné mikroprocesory Deneb přijdou na čas. Viceprezident prodejů a marketingu pro východní Evropu, Pierre Brunswick, serveru Fudzilla měl říct, že na vydání v druhém pololetí tohoto roku se nic nemění. Počítá se s tím, že mikroprocesory nastoupí v posledním čtvrtletí a bude se jednat o modely do frekvence 3 GHz.



AMD se zřejmě nebude snažit o dobytí high-endu a spíše se zaměří na více výdělečnou oblast trhu, tedy s cenou někam pod 200 amerických dolarů. V přímém srovnání frekvencí s čipy Nehalem od Intelu totiž stejně nevyhraje. Na druhou stranu i testy prvních revizí C0 jsou slibné, kromě malého zvýšení výkonu oproti současným Barcelonám totiž mají čipy hlavně tolik očekávanou nižší spotřebu. Navíc jsou schopny i tak pracovat na vysokých frekvencích kolem 3 GHz, pokud tedy AMD zvolí dobrou cenu, stanou se jistě pořádně konkurenceschpopnými.

High-endových procesorů se dočkáme až v roce příštím. Nelze však zatím blíže říci kdy. Lze to však říct o procesorech Fusion, integrujících pod jedním IHS kromě CPU i GPU. Tyto přijdou přibližně za rok a jak již bylo řečeno, bude se jednat o MCM (Multi Chip Module), tedy dvě samostatná jádra spojená sběrnicí HyperTransport. Kombinovat mají tyto čipy (s kódovým označením Swift) 45nm technologií vyráběná CPU a 40nm technologií vyráběná GPU, pravděpodobně RV810.

Společnost však právě teď potkala jedna další nepříjemná událost. Řady AMD totiž opustila Suzy Pruitt, pracující v marketingu (v oddělení spotřebních produktů), která nedávno například uvedla mobilní platformu Puma na Computexu. Přejít má na blíže nespecifikovanou pozici v Intelu. Ovšem vzhledem k tomu, že společnost má ještě do září propustit 5 % zaměstnanců, nelze říci, že by stejně nakonec nebyla propuštěna.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4)