Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD dnes uvedlo nové 45nm čtyřjádrové procesory Opteron

13.11.2008, Jan Vítek, aktualita
AMD dnes uvedlo nové 45nm čtyřjádrové procesory Opteron
Společnost AMD dnes uvedla na trh nové serverové čtyřjádrové procesory Opteron s kódovým označením Shanghai, které byly dlouho očekávané. Ty se dočkaly hned několika vylepšení a AMD zde klade důraz především na výkon při virtualizaci, o...
Společnost AMD dnes uvedla na trh nové serverové čtyřjádrové procesory Opteron s kódovým označením Shanghai, které byly dlouho očekávané. Ty se dočkaly hned několika vylepšení a AMD zde klade důraz především na výkon při virtualizaci, o čemž se můžeme přesvědčit z výsledků benchmarku VMmark. Ještě do konce roku se mají objevit nové servery od světových výrobců založené na Shanghai a někteří lokální výrobci, jako třeba ABACUS, mají nové modely dostupné okamžitě.



Co se týče dalších vylepšení, tak jde vedle virtualizace také o energetickou efektivitu. O tu se stará vylepšená technologie AMD PowerNow!, díky níž je možné v klidovém režimu snížením napětí a frekvence zredukovat spotřebu o 35 procent. Pak je zde Smart Fetch se schopností snížit spotřebu o dalších 21 procent tím, že uvede jádra do stavu "halt". Procesory jsou také schopné taktovat svá jádra nezávisle na sobě a Dual Dynamic Power Management (DDPM) zajišťuje oddělené napájení jader a paměťového řadiče. Nakonec je zde AMD CoolCore vypínající jednotlivé části procesoru.

Výkon byl zvednut zvýšením kapacity L3 cache na 6 MB, architektura Direct Connect a HT 3.0 poskytuje propustnost 17,6 GB/s mezi procesory a výkon pamětí se měl oproti předchozí generaci díky Memory Optimizer Technology zvýšit až o 10 procent.

Nové Opterony si přitom zachovávají kompatibilitu se staršími verzemi a mají rovněž podobné nároky na energii, takže zákazníci mohou využít starší systémy a v nich pouze vyměnit samotné procesory.

Zdroj: TZ AMD