Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD do konce roku představí čtyřjádrové procesory s frekvencí 2,5 GHz

13.9.2007, Milan Šurkala, aktualita
AMD do konce roku představí čtyřjádrové procesory s frekvencí 2,5 GHz
Nové procesory AMD přinesly svěží vítr do nabídky procesorů, nicméně čtyřjádrové procesory se nemohou pochlubit právě vysokými frekvencemi. Maximální frekvence 2,0 GHz sice zajišťuje velmi dobrý výkon, bohužel Intel má stále procesory s...
Nové procesory AMD přinesly svěží vítr do nabídky procesorů, nicméně čtyřjádrové procesory se nemohou pochlubit právě vysokými frekvencemi. Maximální frekvence 2,0 GHz sice zajišťuje velmi dobrý výkon, bohužel Intel má stále procesory s mnohem vyššími frekvencemi a díky své velmi dobré architektuře také mnohem vyšším výkonem.



Přestože se předpokládalo uvedení 2,3GHz verzí do konce roku, vypadá to, že se dočkáme i rychlejších verzí. Do dvou měsíců by se totiž měly objevit až 2,5GHz verze těchto procesorů, které však přinesou oproti dnešním 2,0GHz modelům výkon vyšší asi jen o 15 %.

Do konce roku se také objeví Phenom FX-80. Ten bude mít frekvenci asi 2,2 GHz - 2,4 GHz, 2 MB L2 cache (512 kB pro každé jádro), 2 MB společné L3 cache, podporu DDR2-1066 pamětí, HyperTransport 3.0 a bude určen pro patici Socket AM2+.

V prvním čtvrtletí roku 2008 se pak objeví ještě Phenomy FX-90 a FX-91, které budou mít frekvence asi 2,2 GHz - 2,6 GHz. Hlavním rozdílem oproti předchozímu modelu bude podpora víceprocesorové konfigurace, tedy podpora platformy FASN8, kdy v jednom počítači mohou pracovat dva čtyřjádrové procesory.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.