Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD dostalo od Britů svolení k akvizici firmy Xilinx

30.6.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD dostalo od Britů svolení k akvizici firmy Xilinx
Britské regulační úřady se v poslední době nezaměřily jen na NVIDII a její snahu koupit Arm, ale také na prodej NAND Flash byznysu firmy Intel, o nějž má zájem SK Hynix a také na akvizici firmy Xilinx, již má zase dohodnutou AMD. 
Dalo se očekávat, že největší překážka bude ze strany britských úřadů pro akvizici firmy Arm a zbylé dvě jmenované mohou projít vcelku hladce. Nyní se dozvídáme, že Britové schválili akvizici firmy Xilinx, což tak byl poměrně rychlý proces, neboť jsme se o tomto zkoumání dozvěděli teprve v květnu
 
 
Prozkoumání akvizice Xilinxu firmou AMD měla na starosti konkrétně UK Competition and Markets Authority (CMA), která ke svému rozhodnutí neposkytla moc podrobností s tím, že celou zprávu zveřejní později. To hlavní už ale stejně víme, takže není třeba čekat na další informace. 
 
AMD ohlásilo plánovanou akvizici už loni v říjnu s tím, že dle dohody by akcionáři AMD dostali celkový 74% podíl ve výsledné společnosti, čili akcionáři Xilinxu získají zbylých 26 %. Tento plán už jednotně schválila obě představenstva a letos v dubnu bylo oznámeno, že i sami akcionáři obou firem jsou pro. Rozhodnutí CMA samozřejmě není jediné, které AMD bude potřebovat, ale rozhodně posunuje celou akvizici o notný kus k úspěšnému zakončení a AMD očekává, že veškerá potřebná povolení získá do konce tohoto roku. 
 
Spojení firem AMD a Xilinx umožní, aby do vývoje a výzkumu nových CPU, GPU, FPGA, SoC a dalších produktů mohlo jít přes 2,7 miliardy dolarů ročně. To je pro představu suma, která by ještě v roce 2016 představovala cca dvě třetiny ročních tržeb firmy AMD. 
 
Do konce července bychom také rámcově měli vědět, jak britská CMA vidí námluvy mezi společnostmi NVIDIA a Arm a jak už bylo řečeno, v tomto případě už je výsledek velice nejistý.