Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD FireStream 9170: vysoce výkonná karta pro akceleraci výpočtů

9.11.2007, Milan Šurkala, aktualita
AMD FireStream 9170: vysoce výkonná karta pro akceleraci výpočtů
AMD představilo FireStream 9170 Stream Processor, v podstatě upravenou grafickou kartu pro náročné vědecké, případně komerční výpočty. Poprvé přináší do tohoto segmentu také desetinná čísla float s dvojitou přesností (tedy 64-bitová desetinná...
AMD představilo FireStream 9170 Stream Processor, v podstatě upravenou grafickou kartu pro náročné vědecké, případně komerční výpočty. Poprvé přináší do tohoto segmentu také desetinná čísla float s dvojitou přesností (tedy 64-bitová desetinná čísla).



Výkon této karty by měl dosahovat 500 GFLOPS. Čip je vyráběn 55nm procesem a obsahuje 320 výpočetních jednotek, dá se tedy předpokládat, že jde o kartu vycházející z ještě nepředstaveného Radeonu HD 3800 (RV670). Čip s 660 miliony tranzistorů je vyráběn u TSMC a celá karta by měla spotřebovat maximálně 150 W. K dispozici jsou neuvěřitelné 2 GB GDDR paměti.

AMD plánuje zahrnout podporu AMD Core Math Library (ACML) pro zajištění matematických výpočtů na GPU, rovněž budou k dispozici COBRA video knihovny pro akceleraci převodů videa. Karta bude nabízena za cenu $1999 a má být k dispozici od prvního čtvrtletí příštího roku. Software Development Kit bude uvolněn rovněž někdy v této době.

Zdroj: www.cdrinfo.com, www.extremetech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.