Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Fusion: projekt CPU s integrovaným GPU dostává trochu jasnější podobu

25.10.2006, Milan Šurkala, aktualita
AMD Fusion: projekt CPU s integrovaným GPU dostává trochu jasnější podobu
O tom, že AMD chce vyvíjet procesory s integrovaným GPU jsme vás již informovali, dnes se na svět dostaly další informace, nicméně by se dalo říct, že stále nevíme skoro nic. Nejprve by však bylo dobré oznámit, že sloučení AMD a ATi je dneškem...
O tom, že AMD chce vyvíjet procesory s integrovaným GPU jsme vás již informovali, dnes se na svět dostaly další informace, nicméně by se dalo říct, že stále nevíme skoro nic. Nejprve by však bylo dobré oznámit, že sloučení AMD a ATi je dneškem dokončeno, schválně zkuste najet na www.ati.com. ATi je minulostí, grafické karty však pod jejím jménem zůstanou i nadále.



Ale zpátky k procesoru AMD Fusion. Ten bude mimo vlastního x86-64 CPU (zpětně kompatibilního s 32-bit instrukcemi) ve svém jádře mít i část, jež se bude starat o grafiku. Ve výsledku by se tak mělo dosáhnout velmi rychlé komunikace CPU a GPU, kdy už není třeba komunikovat přes několik sběrnic. Podpora PCI-Express sběrnice však zůstane zachována pro jak případ upgradu grafiky, tak například pro přidání fyzikálního akcelerátoru.

Fusion by měl být určen prakticky prakticky všechny možné trhy, kde AMD operuje, tedy od mobilních řešení, přes desktopy, servery až po spotřební elektroniku. Hlavní devizou procesoru by měl být dobrý poměr výkonu a spotřeby. Ta bude patrně vyšší než u samotného procesoru, nicméně by měla být nižší než je celková spotřeba procesoru a grafiky dohromady u současného řešení. Fusion by se měl objevit na přelomu let 2008 a 2009.

Zdroj: www.amd.com, www.hexus.net, www.dailytech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.