Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Fusion si brousí zuby na Tablet PC

3.5.2010, Jan Vítek, aktualita
AMD Fusion si brousí zuby na Tablet PC
Moderní pojetí osobních počítačů v podobě tabletů, či Tablet PC, se dostává do popředí zájmu mnoha firem a nezdá se, že by potřebnou "energii" dodávala téměř výhradně společnost Apple s jejím tabletem iPad, i když o tom je obecně nejvíce...
Moderní pojetí osobních počítačů v podobě tabletů, či Tablet PC, se dostává do popředí zájmu mnoha firem a nezdá se, že by potřebnou "energii" dodávala téměř výhradně společnost Apple s jejím tabletem iPad, i když o tom je obecně nejvíce slyšet. Už dlouho se ví třeba o HP Slate a z poslední doby to jsou třeba tablety Asus řady Eee, či ohlášené produkty firmy MSI, která se v posledních letech drží v závěsu společnosti Asus jako klíště.



Avšak ani HP, natož pak Asus a MSI, není pravým výrobcem počítačových čipů, jako je AMD, která si chystá i pro tablety své nové APU shrnuté pod jednotné označení Fusion. Ty slibují integraci CPU, paměťového řadiče a GPU na jednom kusu křemíku a tabletů se bude týkat pravděpodobně rodina Ontario. Viceprezident marketingu AMD Leslie Sobon slibuje vysokou efektivitu ohledně spotřeby, což se pochopitelně hodí nejen pro tablety či jiná mobilní zařízení. A zase jsou s novými AMD Ontario porovnávány Apple iPad, jež postrádají podporu pro Adobe Flash, multitasking a další záležitosti, s nimiž tablety založené na Ontariu nemají mít problémy. I když to je stejně také z velké části otázkou použitého OS.

V tomto ohledu pak Ontario nebude mít větší problém, neboť vychází z architektury Bobcat a díky jádrům x86 má být schopné zasáhnout širokou základnu uživatelů zvyklých na OS Windows. Procesorová jádra tu budou dvě, dále se dočkáme GPU kompatibilního s DirectX 11 a paměťového řadiče DDR3. Nepůjde tedy o víceméně polovičaté řešení, jaké nabízí platforma Pine Trail od Intelu a i když nové Atomy nyní získaly řadič pro paměti DDR3, pak se svými GMA 3150 stále výrazně zaostávají. Otázkou je však spotřeba, přičemž důležité jsou spíše nároky na energii v klidu, kde mají dle firmy AMD řešení založená na Bobcat pracovat i se spotřebou pod 1 W.

Zdroj: X-bit labs