Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Gonzalo míří do Xbox Next a PS5, začnou se už vyrábět?

11.4.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD Gonzalo míří do Xbox Next a PS5, začnou se už vyrábět?
Tento rok by měl být poslední, v němž budou aktuální konzole Sony PlayStation 4 a Microsoft Xbox One, včetně jejich nových výkonnějších verzí. Za rok mají nastoupit nové konzole, a to pravděpodobně s APU, které se nyní ukázalo. 
Informaci o existenci takového čipu vypustil do světa jako obvykle TUM_APISAK, který vyčmuchal nové SKU, jež by dle svého označení mělo být určeno pro budoucí konzole Sony a Microsoft, či alespoň jedné z nich. AMD sice už nyní pro PS4 a Xbox One vyrábí APU s jádry Jaguar a grafikou s architekturou GCN, ale o shodné čipy přece jen nejde. 
 
 
Tweet hovoří stručně, máme tu AMD Gonzalo “ZG16702AE8JB2_32/10/18_13F8”. Tento čip se objevil v databázi 3DMarku a jeho označení lze dekódovat pomocí tohoto již známého schematu. 
 
 
Písmeno Z na začátku obvykle znamená, že jde o vzorek, přičemž G by mohlo představovat právě herní konzole. Dále tu máme 1670 s odkazem na pracovní takt (1,6 GHz) model a čipset, ale z toho se moc nedozvíme. Pak jde o označení 2A, které se zase vztahuje k TDP a napájením, přičemž to je také dosud neznámé, stejně jako E označující pouzdro.  
 
Pak už zbývá pouze číslice 8 označující počet procesorových jader, J vypovídá o neznámé konfiguraci paměti cache a B2 je stepping. Jak píše TUM_APISAK, z daného označení se tak toho zrovna moc vyčíst nedá, ale ono ani není divu, když má jít o zatím neznámé APU pro budoucí konzole. Dříve se ale objevil čip se steppingem A2, takže B2 by měla být novější verze, takže AMD už postupuje směrem k finální verzi. 
 
Pokud jde o nezaručené informace či rovnou fámy, AMD Gonzalo v aktuální verzi pokročil z čipu s 1 až 3,2 GHz na verzi s 1,6 až 3,2 GHz na CPU jádrech. GPU můžeme klasifikovat jako Navi 10 Lite a procesorová jádra samozřejmě jako Zen, což bude jistě velký pokrok oproti nízkospotřebovým Jaguarům v dnešních konzolích. Ostatně jádra Jaguar jsou založena na osm let starých Bobcat a dokáží přinejlepším na stejném taktu dohonit jádra v APU generace Kaveri, ale spíše jsou pomalejší. Od Zen a lze očekávat, že to budou už v tomto případě Zen 2, bychom měli získat při stejném taktu už cca dvojnásobný výkon, takže už jen proto má Gonzalo možnost nabídnout to, o čem se nesní ani nejnovějším PS4 Pro a Xbox One X. Velká otázka je však Navi, ale tu rozčísneme během letošního léta.