Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD komentuje pokutu pro Intel od Evropské komise

14.5.2009, Jan Vítek, aktualita
AMD komentuje pokutu pro Intel od Evropské komise
Dva zástupci společnosti AMD se vyjádřili k pokutě 1,06 miliardy eur, kterou obdržela firma Intel od Evropské komise (EK) za monopolistické praktiky. Proti nim se také Intel hodlá odvolat, takže celá věc bude mít ještě dohru. Nejdříve to...
Dva zástupci společnosti AMD se vyjádřili k pokutě 1,06 miliardy eur, kterou obdržela firma Intel od Evropské komise (EK) za monopolistické praktiky. Proti nim se také Intel hodlá odvolat, takže celá věc bude mít ještě dohru.



Nejdříve to byl CEO společnosti AMD Dirk Meyer, dle nějž je rozhodnutí EK důležitým krokem kupředu k vytvoření opravdu konkurenčního trhu. AMD se také těší, až se dostane ze světa pod nadvládou Intelu do světa řízeného zákazníky.

Výkonný viceprezident AMD pro soudní záležitosti Tom McCoy pak dodal, že toto rozhodnutí bude přínosné k ukončení vlády Intelu nad cenami a evropští zákazníci si budou moci užívat většího výběru a inovací. To v podstatě reflektuje rozhodnutí EK, která uvedla, že Intel poškodil milióny evropských konzumentů tím, že po léta úmyslně udržoval konkurenci odřízlou od trhu s počítačovými čipy.

Z podobných praktik byl Intel obviněn a shledán vinným také v roce 2005 v Japonsku a také Jižní Korea minulý rok přistoupila k podobnému kroku. V USA pak je Intel momentálně vyšetřován FTC (Federal Trade Commission) a státním zástupcem v New Yorku a AMD se u delawarského okresního soudu s ním hodlá přít na jaře 2010.

Zdroj: Fudzilla