Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.5.2009, Jan Vítek, aktualita
Dva zástupci společnosti AMD se vyjádřili k pokutě 1,06 miliardy eur, kterou obdržela firma Intel od Evropské komise (EK) za monopolistické praktiky. Proti nim se také Intel hodlá odvolat, takže celá věc bude mít ještě dohru. Nejdříve to...
cvrt23 | 14.5.200915:17
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  0
Dojigiri (52) | 14.5.20099:20
Důležitým krokem k vytvoření opravdu konkurenčního trhu by *naopak* bylo, kdyby se do všeho přestaly cpát ­(a mnohem vhodnější by zde bylo výrazně sprostější slovo­) socialistický komise socialistických států a společenství a kdyby AMD začaly konečně vyrábět pořádný procesory ­(a ne podřadnej málo výkonnej, žravej a zabugovanej šmejd, kde můžou konkurovat jedině snížením ceny­), který by mohly skutečně konkurovat procesorům Intelu, pak by zákazníci logicky kupovali a požadovali procesory AMD ­(pokud by byly opravdu lepší­). Jeden čas mělo AMD docela slušnej náskok v procesorech, bohužel už to propásli a ta doba už je dávno pryč, a AMD tak platí už opět za výrobce procesorů pro ty, kteří mají nedostatek peněz ­(a i v tomto segmentu snad už podléhá Intelu­).

Snaha o produkci procesorů AMD je samozřejmě v pořádku, protože je pro zákazníka přínosem, že tlačí dolů ceny a nahoru výkon i procesorů Intelu, ovšem v současný době má ­(bohužel­) AMD už pouze tuhle funkci. Místo tahanic po soudech by měli konečně vyrobit skutečně pořádnej procesor a rázem by byla konkurence úplně někde jinde.

Podpora neschopných tím, že ukradneme výdělek schopného a dáme ho tomu neschopnému, skutečně nelze nazývat konkurenčním trhem, jde o socialismus nejhrubšího kalibru.

Co teď může ten, komu se tohle nelíbí, udělat na podporu Intelu? Třeba nekupovat žádné procesory a grafické karty AMD, ale pouze jejich konkurentů ­(Intelu, NVidie­). Za sebe můžu říct, že díky tomuhle kroku AMD se takto zachovám minimálně při několika příštích upgrade, a to nehledě na poměr výkon­/cena. A vzhledem k tomu, že udržuji a sestavuji počítače i několika dalším lidem z bližšího i vzdálenějšího příbuzenstva, i jim budu toto doporučovat. Je to jedna z cest, jak dát najevo nespokojenost s jednáním AMD.
Odpovědět0  0
guzii (375) | 14.5.20099:47
Co máte za komplex? Jste snad akcionářem intelu? Není mi známo, že by z této pokuty dostalo AMD nějakou část financí. Dle mě celá pokuta připadne do kasy EU. Pokud tomu je jinak, prosím o osvětu.

Co se týká monopolního chování, asi jste málo četl o praktikách, kterými si intel udržoval podle všeho svojí klientelu a to se mi jako čisté praktiky nezdálo.
Odpovědět0  0
Dojigiri (52) | 14.5.200910:20
1­) ­"komplex­" ­- na to ani nemá smysl reagovat, snad jen, že jednou ze špinavých cest, jak znevážit cizí názor a prosadit svůj, je osobní útok na autora jiného názoru ­(ten, kdo by s ním souhlasil, má ­"komplex­"). Což o Vás ledacos vypovídá.

2­) AMD z toho dostane určitou výhodu, takže v přeneseném smyslu. Bohužel v socialistických státech, jako je např. ČR, to tak funguje i přímo doslovně.

3­) Pokud by AMD vyráběl dobré procesory, zákazníci by je chtěli a Intel by těžko mohl jakkoliv ­"uplácet­" prodejce, aby prodávali jeho procesory ­(pokud by se tím ten prodejce ­"zabil­", protože by Intel procesory zákazníci nechtěli a prodejci by zůstávaly na skladech­). Jak jsem řekl, byla doba, kdy AMD mělo výrazně lepší procesory než Intel ­(v době žravých dvoujádrových slepenců Pentií, před příchodem Code Duo­), a to už je bohužel ale pryč. Sám jsem si v té době koupil AMD s jádrem Barton. Bylo by velmi prospěšné, kdyby AMD vyrobilo pořádný procesor a začalo opět skutečně konkurovat Intelu. Zatím tomu tak bohužel není, a žaloby na Intel spíš vypadají jako projev agónie před smrtí.
Odpovědět0  0
danieeli (10) | 14.5.200910:46
1­) ked sam zacnes konfrontacne, tak sa necuduj ze na teba ludia tymto stylom reaguju, dalsie obycajne flamewars...

2­) hrat na socialisticku notu je v cesku, tak ako aj na slovensku velmi casty jav. skus priniest do diskusie aj vlastne argumenty

3­) Aj mne sa pacil Barton od AMD. To ale neznamena ze to nieco svedci o tom ako sa rozhoduju ini spotrebitelia, hlavne nie velke firmy, kde sa prave uplatnovali opisane neferove zmluvy. Iank co presne znamena dobry procesor? Dobry pre koho a v dobry v akom ohlade? AMD malo zvacsa dobre procesory v nizsej cenovej hladine, dokonca aj serverove. Problem je ze firma velkosti intelu by bola schopna amd vytlacit z trhu keby na to smela pouzit akekolvek obchodne praktiky. To nastastie nesmie, vdaka comu su na trhu dvaja hraci a nizsie ceny ako keby tu bol monopol.
Odpovědět0  0
Hirogen (143) | 14.5.200911:41
Jenomže ona ta žaloba je z doby, kdy AMD mělo lepší CPU. To, že se to řeší dodnes, je věc jiná.
Odpovědět0  0
housenka | 14.5.200914:40
Víte, co by mě ale zajímalo? Přiznám se, že tu kauzu moc nesleduju, ale co konkrétně nutilo velké prodejce uzavírat smlouvy s Intelem, pokud pro ně byly nevýhodné a bylo by pro ně výhodnější přeprodávat procesory AMD, když byly lepší? Jestli to bylo díky tomu, že jim Intel dal slevu na velké množství odebraných procesorů, to je zcela běžná věc při velkoobchodním prodeji ... proč jim teda AMD nedalo slevu na velké množství stejnou nebo podobnou? ­(v takovém případě by si za to mohlo samo a považoval bych to za regulérní konkurenční boj­)

A pak by mě docela zajímalo, proč teda v té době vlastně zákazníci kupovali od těchto prodejců počítače založené na Intelu, když procesory AMD byly lepší? ­(a pokud se dobře pamatuju, i levnější, včetně takových věcí, jako základní desky pro ně atd.­) Jak je možné, že ti prodejci kvůli tomu neměli velké ztráty?
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 14.5.200915:04
Údajně měl Intel nabízet výrobcům PC velké slevy za to, že nebudou používat procesory AMD, nebo jen velmi omezeně. Dále také vyrobci nesměli podle obvinění používat novinky od AMD do té doby, než Intel přišel s podobnými produkty, AMD mělo být zamezeno podílet se na rozhodnutích o standardech DRAM, kompilátory byly optimalizovány zvláště pro procesory Intel, atp. Je to celá řada obvinění.
Odpovědět0  0
Lukáš Petříček (300) | 14.5.200918:56
Podle všeho jste ten spor vůbec nepochopil.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.