Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD konečně vysvětluje svou Asset Smart strategii - oddělí své továrny

8.10.2008, Jan Vítek, aktualita
AMD konečně vysvětluje svou Asset Smart strategii - oddělí své továrny
Společnost AMD už něco přes rok tajila, co se přesně skrývá pod novou strategií, již nazvala Asset Smart. Nyní se konečně dočkáváme oficiálního vysvětlení přímo z úst těch nejvyšších představitelů firmy. Asset Smart bude znamenat oddělení...
Společnost AMD už něco přes rok tajila, co se přesně skrývá pod novou strategií, již nazvala Asset Smart. Nyní se konečně dočkáváme oficiálního vysvětlení přímo z úst těch nejvyšších představitelů firmy. Asset Smart bude znamenat oddělení továren a založení nové společnosti - The Foundry Company, která bude zčásti vlastněna také Advanced Technology Investment Company (ATIC) se základnou v Abú Dhabí (Spojené arabské emiráty).



"ATIC a AMD jsou ideální partneři pro vytvoření The Foundry Company. Spolupráce nám dovolí zkombinovat dlouhodobou vizi a kapitál ATICu s našimi výrobními kapacitami, inovacemi a vysoce kvalifikovanou pracovní silou. Navíc přítomnost The Foundry Company vedle IBM a dalších firem v severní části státu New York posílí pozici tohoto regionu jako jednoho ze světových center vývoje nanotechnologií," řekl Hector Ruiz, jenž se stane předsedou nové firmy.

AMD do nově vzniklé firmy přispěje svými dvěma drážďanskými továrnami, stejně jako příslušnými aktivy a duševním vlastnictvím. Díky vkladu 2,1 miliardy USD od ATICu se AMD zase bude moci na oplátku zaměřit na výzkum a vývoj. The Foundry Company ne sebe také převezme 1,2 miliardy USD z dluhu AMD. ATIC dále souhlasí s dalším vložením kapitálu do The Foundry Company. Minimálně to bude 3,6 mld USD a maximálně 6 mld v průběhu příštích pěti let, což se má využít pro další zvýšení výrobní kapacity drážďanských továren a také pro výstavbu další továrny v Saratoga County, státu New York.

Další zajímavou informací je, že The Foundry Company nebude vyrábět čipy pouze pro AMD, ale rovněž pro ostatní firmy, takže se rýsuje další konkurent pro Chartered Semiconductors, IBM, TSMC či UMC s arabskými penězi za zády a chystanými továrnami právě v Abú Dhabí. Ale to vzhledem k momentálnímu stavu bude ještě nějaký ten čas trvat.

A své řekl také momentální šéf AMD Dirk Meyer: "Dnešní den je milníkem pro AMD, která se stala finančně silnější společností s užším zaměřením. S The Foundry Company si AMD zajistilo cestu, jak se zaměřit na vývoj při zachování si přístupu k nejmodernějším výrobním technologiím, jež potřebuje, a to bez nutnosti investovat nemalé prostředky do těchto technologií. Zvláště bych chtěl pogratulovat Hectoru Ruizovi, jehož vize a vedení naší strategie Asset Smart se dnes naplnily."

Zdroj: X-bit labs, The Foundry Company