Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Kraken Point přinese i jádra Zen 5c a velmi výkonné NPU pro úlohy AI

26.1.2024, Milan Šurkala, aktualita
AMD Kraken Point přinese i jádra Zen 5c a velmi výkonné NPU pro úlohy AI
AMD chystá několik nových procesorů do mobilní sféry. Jednou z nových řad má být i Kraken Point, který zamíří do vyššího mainstreamu, resp. nižší prémiové třídy. Tam nabídne 8 jader včetně Zen 5c, výrazně vylepšení schopnosti NPU pro úlohy umělé inteligence.
Moore's Law is Dead prezentoval roadmapu mobilních procesorů AMD pro roky 2024 a 2025. O některých jsme si už povídali, dnes se zaměříme především na vyšší střed nabídky. Pojďme ale v krátkosti představit všechny řady postupně od low-endu až po high-end.
 
Low-end bude nadále pokrýván řadou Mendocino, která přináší 4 jádra na dnes už stařičké architektuře Zen 2, má integrované GPU s architekturou RDNA 2 a je vyráběna pomocí 6nm procesu. V nižším mainstreamu bude Barcelo-R nahrazeno řadou Rembrandt-R, ta se tak v zásadě jen posune o půl třídy níže. Zůstane až 8 jader, místo starší GPU architektury Vega a Zen 3 v Barcelu tu bude novější architektura RDNA 2 a Zen 3+. Také se zlepší výrobní proces ze 7nm na 6nm. V mainstreamu, kde je dosud Rembrandt-R (s výše zmíněnými specifikacemi), nastoupí v roce 2025 Escher. Ten dostane architekturu Zen 4, maximálně 8 jader, grafiku RDNA 3, získá také NPU architektury XDNA 1 s výkonem 16 TOPS. Také se přejde na 4nm proces.
 
Zajímavý bude především vyšší mainstream (resp. nižší prémiový segment). Sotva se před dvěma týdny představila nová APU Hawk Point, už tu máme informace o nástupcích Kraken Point. Tyto procesory si zachovají maximálně 8 jader, přičemž budou k dispozici v konfiguracích až 4×Zen 5 a 4×Zen 5c. Právě přechod ze Zenů 4 na Zeny 5 je jedna z největších zajímavostí, není ale zdaleka jediná. Od přechodu GPU z RDNA 3 na RDNA 3.5 asi moc čekat nemůžeme, přijde ale významný posun NPU. To se dostane na architekturu XDNA 2, což také přinese významně navýšený výkon z 16 na cca 45-50 TOPS. Výroba 4nm procesem zůstane.
 
Do high-endu pak zamíří nedávno zmiňované procesory Strix Point a Strix Point Halo. Strix Point bude mít až 12 jader, architekturu Zen 5 + Zen5c, grafiku RDNA 3.5 s maximálně 16 CU, NPU XDNA 2 se 45-50 TOPS a 4nm výrobní proces. Strix Point Halo pak přinese až 16 CPU Jader (jen Zen 5), velmi výkonné GPU pak může mít až 40 CU.  Vrcholem pak bude Fire Range, který nahradí Dragon Range. Z architektury Zen 4 se tak přejde na Zen 5, máme zde max. až 16 CPU jader a půjde i o modely s 3D V-Cache. Také máme očekávat přechod z 5nm procesu na 4nm proces. Tyto procesory by naopak měly mít velmi slabé GPU, protože zde se předpokládá výhradně kombinace s dedikovaným GPU.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.