Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD má další Business class procesory, chce povýšit na dodavatele řešení

17.8.2008, Pavel Boček, aktualita
AMD má další Business class procesory, chce povýšit na dodavatele řešení
Podobně jako sedm modelů v květnu AMD nyní ohlásilo další mikroprocesory třídy Business, tedy modely zaměřené na podniky. Čipy samozřejmě vychází z běžných desktopových verzí, avšak navíc by měly být dlouhodobě stabilnější, o něco výkonnější...
Podobně jako sedm modelů v květnu AMD nyní ohlásilo další mikroprocesory třídy Business, tedy modely zaměřené na podniky. Čipy samozřejmě vychází z běžných desktopových verzí, avšak navíc by měly být dlouhodobě stabilnější, o něco výkonnější a také úspornější. Bude se jednat o čtyři modely, pár Phenomů 64 a pár Athlonů 64. Z Phenomů 64 to bude čtyřjádrový X4 9750B a tříjádrový X3 3750B, oba s frekvencí 2,4 GHz a TDP pouze 95 wattů. Z Athlonů pak dvoujádrové X2 5600B (2,9 GHz, 65 W) a X2 4850B (2,5 GHz, 65 W). Cena zatím není známa, pravděpodobně bude vyšší než u běžných modelů, nicméně díky nižší spotřebě by se jednalo o zajímavou variantu i do běžných PC.



Čtyřjádrových mikroprocesorů se objevuje v počítačích stále více, software pro ně však mnohem pomaleji. Dle AMD ještě zdaleka není využit jejich potenciál, avšak první vlaštovky v podobě programů pro úpravu videa existují již dlouhou dobu. Obecně programy pro práci s videem bývají jedny z prvních, které umí využít nová vícejádrová CPU. V budoucnosti by toto mohlo urychlit přechod na tří- a čtyřjádra, jelikož obliba webů jako YouTube stále roste a stále více uživatelů si videa odtud stahuje a převádí je pak do jiných formátů. Na to se vícejádrový procesor může hodit.



K dalšímu prosazení AMD má pomoci i významný krok, který společnost hodlá udělat. Po přechodu z dodavatele komponent na dodavatele platforem (po akvizici ATi) chce Advanced Micro Devices povýšit na dodavatele řešení. Viceprezident prodejů a marketingu pro východní Evropu, Pierre Brunswick, alespoň věří, že to je ta správná cesta. AMD se chce stát výkonovým lídrem a první krok k tomu již udělaly grafické karty. Jejich výhodou je API DirectX 10.1, které podporuje AMD, ale ne konkurenční NVIDIA. Na trhu se má objevit několik nových her, které budou pro DX 10.1 optimalizované, jistě tak na kartách AMD poběží lépe. Společně s tím, že lidé často kupují to, co má vyší označení, může AMD získat další zákazníky.



Na otázku ohledně vadných čipů NVIDIA G84 a G86, které společnost přivedly do ztráty (o čemž jsme psali včera), lidé z AMD řekli, to, co se v takové chvíli dá očekávat - že tak velká chyba to nebyla a zastoupení AMD na trhu s mobilními řešeními rostlo v poslední době trvale. Pravdou je, že zastoupení AMD skutečně rostlo, což je i jeden z důvodů poklesu příjmů NVIDIE, avšak zase tak malá chyba ze strany NVIDIE to nebyla, přece jen právě těch 196 milionů dolarů se podepsalo na tom, že společnost je nyní ve ztrátě. O nových mobilních grafických kartách moc řečeno nebylo, pouze to, že nyní by měly mobilní RV710 a RV730 přijít o něco rychleji po desktopových variantách, tedy možná ještě v prvním čtvrtletí příštího roku.



Ještě před Suzy Pruitt, o které jsme psali v pátek, se však řady společnosti rozhodla opustit další vysoce postavená žena. Je jí Elke Eckstein, která zastávala v Drážďanech pozici viceprezidentky dohlížející na operace v továrně FAB 38 (dříve FAB 30, na obrázku). Přejít měla do pobočky Osram v Regensburgu a to již k 1. červenci. Osram patří pod společnost Siemens, ve které Elke začínala; poté pracovala ve společnostech ProMOS, Infineon, Altis a nakonec AMD.

Zdroj: The Inquirer (1, 2), Fudzilla (1, 2, 3, 4)