Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD možná bude spolupracovat s firmou Infineon na NAND Flash pamětech

24.8.2005, Milan Šurkala, aktualita
AMD možná bude spolupracovat s firmou Infineon na NAND Flash pamětech
Paměťové čipy Flash se využívají v mobilech, digitálních fotoaparátech, MP3 přehrávačích a narozdíl od počítačových pamětí jsou schopny si pamatovat data i po vypnutí. Vyrábí se verze NOR a NAND. AMD zatím produkuje paměti typu NOR, ty jsou...
Paměťové čipy Flash se využívají v mobilech, digitálních fotoaparátech, MP3 přehrávačích a narozdíl od počítačových pamětí jsou schopny si pamatovat data i po vypnutí. Vyrábí se verze NOR a NAND.



AMD zatím produkuje paměti typu NOR, ty jsou však postupně vytlačovány pamětmi NAND. Společnost Infineon se chce prosadit právě na poli pamětí NAND, ovšem je poměrně malý hráč. Případná kooperace obou firem by měla přinést poloviční náklady na vývoj pro každou firmu a přístup na nový trh. AMD je na poli NOR pamětí těsně druhé za Intelem.



Infineon je až šestý v produkci NAND pamětí, jeho podíl na trhu je mizivých 1,8%. Samsung, který je na místě prvním, má zastoupení 55%. Paměti NAND překonaly prodeje NOR pamětí v první čtvrtině roku 2005, toto čtvrtletí činí jejich podíl činil 55%. Trh Flash pamětí za druhé čtvrtletí vynesl 4,1 miliardy dolarů.

NAND paměti se využívají v hudebních přehrávačích, digitálních fotoaparátech, videokamerách a občas i mobilních telefonech. NOR se využívají především v mobilních telefonech.

Zdroj: www.cdrinfo.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.