Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD možná zastaví výrobu v továrnách a přejde k outsourcingu

20.6.2007, Jan Vítek, aktualita
AMD možná zastaví výrobu v továrnách a přejde k outsourcingu
V letošním roce se na hlavu AMD sesypalo několik nepříjemností. Firma opustila svou pracně vydobytou pozici na trhu s procesory a ztrácí miliardy dolarů. Navíc se šíří nepříjemné informace o slabém výkonu a zpoždění nových procesorů, které...
V letošním roce se na hlavu AMD sesypalo několik nepříjemností. Firma opustila svou pracně vydobytou pozici na trhu s procesory a ztrácí miliardy dolarů. Navíc se šíří nepříjemné informace o slabém výkonu a zpoždění nových procesorů, které se AMD snaží zastavit, a do toho si Intel dále vesele snižuje ceny, protože cítí lákavou příležitost srazit svého dlouholetého konkurenta na kolena.



Momentálně má AMD v provozu továrny FAB 30 a FAB 36. FAB 30 se momentálně přestavuje, aby mohla vyrábět 300mm wafery a poté bude přejmenována na FAB 38. AMD tato akce přijde na 2,5 miliardy dolarů, takže rozhodně nejde o levnou investici. Navíc chce firma vystavět další továrnu na 45nm čipy, která by měla být uvedena v provoz v roce 2009. Avšak mezi analytiky se šíří spekulace, že pro AMD je toto neudržitelná situace, a to bude tak muset již v roce 2008 použít outsourcing, či jinými slovy využít továrny třetích stran k výrobě vlastních čipů. AMD by si tak nechalo vyrábět low-endová CPU u jiných výrobců a možná by i prodalo část své drážďanské továrny, jak se zmiňuje nejmenovaný analytik z Citigroup. Jiný z Goldman Sachs zase říká, že firma možná použije cizí továrny k výrobě veškerých čipů a stane se tak společností bez výrobní kapacity, jako řada ostatních.

Momentálně některé čipy vyrábí Chartered Semiconductors a dle Ars Technica má tato firma vyrábět i některé 65nm verze. AMD také může využívat továrnu IBM v East Fishkill (NY) pro výzkum, vývoj a výrobu. Outsourcing by AMD dovolil snížit náklady na výrobu a tím i ceny a jedná se o jednu z možných cest vývoje firmy. Avšak zbavení se vlastních továren může mít negativní dopady na vývoj čipů a prodloužit tak uvádění nových modelů na trh, s čímž je AMD pozadu již teď.

Zdroj: Ars Technica