Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD na CeBITu ukázalo své první 45nm procesory

5.3.2008, Milan Šurkala, aktualita
AMD na CeBITu ukázalo své první 45nm procesory
Nové 45nm procesory společnosti AMD jsou již netrpělivě očekávány. Zatím je nelze koupit, ale AMD na CeBITu ukázalo wafery s těmito procesory s tím, že fungující procesory již jsou v provozu v laboratořích na testovacích počítačích. Procesory...
Nové 45nm procesory společnosti AMD jsou již netrpělivě očekávány. Zatím je nelze koupit, ale AMD na CeBITu ukázalo wafery s těmito procesory s tím, že fungující procesory již jsou v provozu v laboratořích na testovacích počítačích. Procesory se mají objevit v druhé polovině tohoto roku.



K dispozici budou nejprve čtyřjádrové desktopové procesory Phenom (s kódovým označením "Deneb") a serverové procesory Opteron (kódové označení "Shanghai"). Nový 45nm high-k proces výroby byl vyvinut ve spolupráci se společností IBM.

První procesory byly vyrobeny v továrně Fab 36 v Drážďanech, wafery mají průměr 300 mm. Zatím však nevyužívá hafnium jako Intel u svých procesorů, přesto jej společnost plánuje v blízké době zavést, neboť u 32nm a 22nm výroby již bude nezbytné.

Velkou změnou bude také trojnásobná L3 cache, jejíž kapacita vzroste z dnešních 2 MB na výsledných 6 MB. Od nového výrobního procesu si AMD slibuje zejména možnost dosáhnout vyšších frekvencí, nízké frekvence jsou dnes asi největší bolístkou procesorů AMD.

Zdroj: www.reghardware.co.uk, www.techreport.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.