Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD nebude omezovat těžbu na Radeonech s RDNA 2

18.3.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD nebude omezovat těžbu na Radeonech s RDNA 2
NVIDIA nám v poslední době dala řadu námětů na aktuality díky své snaze omezit těžbu na GeForce RTX 3060 a snad i budoucích kartách, což doprovodily nové těžební speciály. Otázka byla, co na to AMD. 
NVIDIA se navenek pokusila zavděčit se hráčům, kteří čekali nebo spíše stále čekají na příležitost koupit si novou kartu za "křesťanské peníze", nicméně její snaha přichází vniveč, ať už byla upřímná, nebo ne. Firma jednak připravila čistě těžební speciály, čímž dala jasně najevo, že se nehodlá připravit o příjmy od těžařů a proč by to také dělala. Spíše tím dostala možnost zbavit se i řady čipů, které opravdu nemohou být použity v grafických kartách (třeba kvůli chybě v multimediálním enginu, apod.), přičemž je zřejmé, že výroba těžebních akcelerátorů si v důsledku bere ze stejných zdrojů jako grafické karty (paměti, PCB, MOSFETy a jiné komponenty), nehledě na kapacity provozů pro pouzdření a testování. 
 
 
NVIDII nakonec stejně unikly, respektive firma je sama dala k dispozici, ovladače, které neobsahují omezovač výkonu těžby na RTX 3060 a i když nejsou stoprocentně funkční, omezovač stejně funguje jen pro těžbu Etherea. Existuje tak dost jiných kryptoměn, které mohou lidé na RTX 3060 stále bez omezení těžit. 
 
V této situaci se dozvídáme, že AMD nemá v plánu jakkoliv omezovat těžbu kryptoměn na kartách s čipy RDNA 2, což prozradil zástupce firmy v rozhovoru pro PC Gamer. Tomuto rozhodnutí se ani nelze divit vzhledem k tomu, že NVIDIA si svými snahami uřízla ostudu a stejně nic nevyřešila. Produktový manažer Nish Neelalojanan z AMD konkrétně uvedl, že jeho firma nebude nijak blokovat jakýkoliv typ zátěže, ať už jde o těžbu, nebo cokoliv jiného. 
 
K tomu ale Neelalojanan dodal, že mikroarchitektura RDNA 2 byla vyvinuta speciálně pro hry, což v tomto případě znamená konkrétně využití Infinity Cache a spíše užší paměťové sběrnice. Pro těžbu se ovšem hodí karty se širší sběrnicí a propustností pamětí, čili se dá říci, že RDNA 2 představuje sama o sobě omezení pro těžbu. 
 
To je jistě pravda a potvrzují to i testy, v nichž je RX 6700 XT v těžbě znatelně pomalejší než starší RX 5700 XT. Ovšem jednak to je stále výkon někde mezi 44 a 47 MH/s při těžbě Etherea, což samo o sobě není tak špatné a pak jsme dnes v situaci, kdy jsou těžaři ochotni kupovat v podstatě cokoliv, takže i RX 6700 XT se svými 384 GB/s výchozí paměťové propustnosti je pro ně rozhodně velice atraktivní. 
 
Nish Neelalojanan ale také jasně sdělil, že AMD přesto těžaře kryptoměn nemá zvlášť v lásce a že prioritou jsou stále hráči, což se odráží i v optimalizacích výkonu Radeonů. 
 
Radeon RX 6700 XT přichází na trh právě dnes s oficiální cenou 479 USD, na jejíž běžný ekvivalent v korunách můžeme rovnou zapomenout. Objevují se totiž informace, že ceny karet už se značně nafoukly i v obchodech, jejichž vedení se asi nelíbily ceny nasazené scalpery v bazarech a výsledný zisk z přeprodeje.  


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.