Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD nebude podporovat NVIDIA CUDA

26.6.2008, Pavel Boček, aktualita
AMD nebude podporovat NVIDIA CUDA
Společnost AMD se rozhodla, že nebude podporovat technologii NVIDIA CUDA, využívající PhysX. Důvodem je prý to, že AMD chce podporovat otevřené platformy a CUDA není otevřená. Můžeme tedy spekulovat o tom, že hlavní důvod je to, že CUDA...
Společnost AMD se rozhodla, že nebude podporovat technologii NVIDIA CUDA, využívající PhysX. Důvodem je prý to, že AMD chce podporovat otevřené platformy a CUDA není otevřená. Můžeme tedy spekulovat o tom, že hlavní důvod je to, že CUDA je od NVIDIE a není dost otevřená. Místo toho tedy AMD zřejmě adoptuje Intel Havok, podporovat má také OpenCL, nový jazyk od Apple. Je tedy možné, že PhysX na AMD kartách nakonec neuvidíme. Na bližší a konečné informace si ale musíme počkat, vyjádření se totiž mění ze dne na den.



Co se týká grafických jader RV770, jak říkaly některé spekulace, AMD si pohrávalo s myšlenkou, aby shadery těchto jader běžely na o něco vyšší frekvenci, než zbytek jádra. Aplikováno to nebylo a nadále zůstal větší počet stream procesorů (jakožto shadery zpracovávající až pět instrukcí, ovšem stejného vlákna). Stále tedy není možné shadery AMD a NVIDIE považovat za to samé. Záleží zde mj. na kódu, proto někdy vyhrává více shaderů NVIDIE s větší frekvencí a někdy méně shaderů AMD s nižší frekvencí, ale pěti zpracovanými instrukcemi za takt. Je ovšem pravděpodobné, že shadery poběží na vyšší frekvenci u nové generace jader, RV870.

Společně s novými kartami AMD vydalo i opravu pro ovladače, která zlepšuje jejich výkon a stabilitu, než přijde balík Catalyst 8.7 v červenci. Ten obsahuje i kompletní ovladače Catalyst 8.6. Údajně může zvyšovat i výkon CrossFire pro HD 3870, ale to není zatím potvrzeno. Z jiného soudku je zpráva o investici do britské společnosti Connect3D ze strany francouzského investora. Společnost má s finanční podporou dále vyrábět a prodávat grafické karty AMD a to s co největším ziskem. Někteří zaměstnanci Connect3D přešli do AMD, zbytek půjde do této nové firmy. Snad se dočkáme i zlevnění karet v Evropě, když zde bude silná domácí konkurence.



Mimo to se objevil nový AIB partner, společnost Force3D. Společnost představila jak referenční Radeony HD 4850 a HD 4870, tak i starší karty (Radeony X1550 a X1650 Pro, HD 2400 a HD 2600 Pro a HD 3450-3870 X2). Nové HD 4870 tedy mají frekvenci jader 750 MHz a pamětí GDDR5 3,6 GHz, jichž je 512 MB s 256bitovou sběrnicí, zůstává jak podpora PCIe 1.0, tak zvuku 7.1. Zatím však zřejmě není nikdo, kdo karty prodává.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5, 6)
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.