Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD nejspíše také chystá nevyhlazované škálování obrazu

12.11.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD nejspíše také chystá nevyhlazované škálování obrazu
Z nové záplaty pro linuxové ovladače vyplývá, že AMD si nejspíše stejně jako NVIDIA a Intel chystá funkci nevyhlazeného škálování, čili Integer Scaling. Nyní je i otázka, na jakých kartách by to mohlo fungovat. 
Jde totiž o to, že Intel a NVIDIA už takovou funkci nabízí, přičemž v případě Intelu jeho Retro Scaling funguje pouze na nových grafických jádrech 11. generace, čili na těch několika málo procesorech generace Ice Lake. Platí to navíc i o NVIDII, a sice to, že ta má svůj Integer Scaling zprovozněn pouze na nejnovějších GPU Turing. 
 
 
Integer scaling přitom není nic jiného, než převod obrazu z nižšího rozlišení do vyššího tak, aby se nemuselo použít vyhlazování. Například z rozlišení 320 x 240 můžeme jednoduše udělat 640 x 480, a to prostě tak, že z jednoho pixelu se udělají čtyři, anebo případně devět při rozlišení 960 x 720 a tak dále. Je přitom s podivem, že takovou na oko primitivní věc (alespoŇ v její základní podobě) zvládnou jen nejnovější grafické generace Intelu a NVIDIE, respektive tak to prostě je a je otázka, zda to nezmění některé příští ovladače. 
 
AMD by mohlo svou verzi nevyhlazovaného škálování obrazu nabídnout v rámci očekávané velké aktualizace grafických ovladačů pro Radeony. Ta už klasicky přichází ke konci roku, přičemž zatím se zmínka o "integer scaling" objevila jen v záplatách pro linuxové ovladače.
 
 
AMD chce také dle dostupných informací nabídnout všechny formy tohoto škálování, což může být jednak výše popsaná základní podoba, která vyžaduje monitor s rozlišením, kam se vejde výsledný obraz v obou osách, nebo pak verze zaplňující monitor v jedné ose s tím, že ta druhá může být oříznuta, jak to nabízí Intel. 
 
Zatím tak není vůbec jasné, zda AMD omezí svou verzi škálování pouze na Navi, nebo ho nabídne i na GPU Vega či Polaris. 
 
Zdroj: Hexus.net


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.