Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD obhajuje své vícečipové procesory, přinášejí obrovské úspory

24.8.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD obhajuje své vícečipové procesory, přinášejí obrovské úspory
Když Intel nedávno představil své serverové procesory Skylake SP, neodpustil si několikeré rýpnutí do firmy AMD, jejíž procesory EPYC nazval slepenci a využívajícími prostá desktopová jádra. AMD se ohradilo a nyní následuje podrobnější vysvětlení.
Skylake SP "Purley" jsou nová procesorová generace, které nabízejí přinejlepším 28 fyzických procesorových jader, zatímco procesory AMD EPYC jich mají až 32. Možná proto byla ješitnost Intelu trošku uražena a jeho zástupci cítili potřebu sdělit, že zatímco AMD EPYC jsou tvořeny čtyřmi samostatnými čipy v jednom pouzdře (MCM - Multi-Chip Module), procesory Skylake SP jsou monolity. Učinili tak ale poněkud nediplomatickým způsobem, který hraničil s vysmíváním a účelovou manipulací s fakty. 
 
 tak je ekosystém pro procesory EPYC připraven, nebo ne?

AMD nedlouho na to reagovalo a ohradilo se především proti tvrzení, že EPYC jsou jen slepené ze čtyř desktopových čipů. Dá se totiž říci, že je tomu spíše právě naopak, čili že Ryzen využívají jednotlivé serverové čipy. AMD přitom samo uznalo, že jejich procesory se kvůli nutnému propojení čipů pomocí Infinity Fabric nevyrovnají své konkurenci ve všech typech úloh.
 
Intel se tak v důsledku jen snažil upozorňovat na skutečnosti, s nimiž se samotné AMD vůbec netají a jež je ochotno si obhájit. To právě činilo i v rámci prezentace na HotChips nabité experty na VLSI (Very-Large-Scale Integration), čili velice složité polovodičové produkty, jako jsou právě procesory. Firma obhajovala konkrétně své rozhodnutý vytvořit až 32jádrové EPYC s pomocí pouzdra SP3r2 a MCM umístěním čtyř osmijádrových čipu Zeppelin vedle sebe. 
 
 
Zástupci AMD pro začátek zdůraznili to, o čem jsme už na našich stránkách několikrát mluvili. Jde o výhody použití stejných čipů (Zeppelin/Summit Ridge) pro celou škálu procesorů od prostých desktopů (Ryzen) přes HEDT (Threadripper) až po serverové (EPYC). Až Raven Ridge s grafikou budou teprve druhá verze čipů založených na architektuře Zen. 
 
Pouze ta nejlépe vyrobená jádra mohou tvořit procesory Threadripper a EPYC, ale jde především o to, že malé osmijádrové čipy mají nevyhnutelně vyšší výtěžnost, než kdyby AMD vyrábělo 32jádrové monolity, a firma tak má širší možnosti k jejich roztřídění mezi různé typy procesorů. To je jedna výhoda a druhá výhoda je prostě v tom, že navrhnutí a rozjetí výroby dalších verzí čipů by přineslo nemalé výdaje, které si tak AMD může zcela škrtnout. 
 
AMD má dobře spočítáno, že pokud by se rozhodlo vyrábět 32jádrové monolitické EPYC, byly by asi 1,7x dražší než ty existující. Právě proto může AMD své procesory nabízet za podstatně nižší ceny než Intel, což ostatně platí i pro Threadripper. Z dané prezentace jsme se také mohli dozvědět a potvrdit si, že každý Zeppelin má celkem čtyři externí linky rozhraní Infinity Fabric (nepočítaje tu, která propojuje jeho dvě čtyřjádrové moduly CCX). A jak je vidět, každý čip je propojen s každým právě jednou linkou označnou zeleně ležatou osmičkou. Poslední linka se tak používá pro propojení čipů mezi procesorovými paticemi v případě dvouprocesorových systémů. Z toho vyplývá, že čtyřprocesorové systémy s EPYC přijít nemohou, aniž by byl počet linek podstatně navýšen.