Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD obvinilo NVIDII z deaktivování podpory více procesorových jader v PhysX

20.1.2010, Jan Vítek, aktualita
AMD obvinilo NVIDII z deaktivování podpory více procesorových jader v PhysX
Společnost AMD obvinila firmu NVIDIA z toho, že schválně vyřadila v API PhysX podporu vícejádrových procesorů. Důvod je dle AMD zřejmý - uměle zvýšit význam grafických čipů GeForce pro hry, které PhysX podporují, v nichž by se jinak mohly...
Společnost AMD obvinila firmu NVIDIA z toho, že schválně vyřadila v API PhysX podporu vícejádrových procesorů. Důvod je dle AMD zřejmý - uměle zvýšit význam grafických čipů GeForce pro hry, které PhysX podporují, v nichž by se jinak mohly o fyzické výpočty starat případná zahálející procesorová jádra.



Konkrétně se tak vyjádřil Richard Huddy, manažer z Worldwide Developer Relations firmy AMD, a přirovnal to ke "starému intelovskému triku" při kompilování kódu, jenž měl zvýhodňovat právě procesory Intel. Navíc pronesl ostrou poznámku, že NVIDIA se nezajímá o blaho zákazníků a jen chce prodávat víc grafických karet, k čemuž využívá úprav kódu, které sráží výkon CPU při práci s PhysX. Ale ruku na srdce a rozum do hrsti, která firma v mimořádně soutěživé počítačové branži se opravdu chová čestně k zákazníkům za každých okolností a konečně také - co má obchod v reálném světě společného s morálkou?

AMD tedy věří, že výhoda GPU nad CPU ve výkonu, kterou NVIDIA proklamovala nejedním benchmarkem, je umělá a že procesor by stejnou práci zastal daleko lépe, než je mu to umožněno. Pokud je to skutečně tak, bylo by jednání NVIDIE logické (i když pro zákazníky se špatnými důsledky), protože ta samozřejmě na prodeji procesorů nemá žádný zájem. Na druhou stranu je rovněž logické, že AMD vidí podporu PhysX v dnešních hrách nerado, neboť Radeony toto ani jiné podobné API nepodporují, čímž ztrácejí něco ze své atraktivity.

Uvidíme, jaká bude reakce firmy NVIDIA, pokud tedy vůbec nějaká a zda se proti vzneseným tvrzením ohradí.

Zdroj: X-bit labs
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.