Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD odhalilo nové čipové sady a 5nm procesory

23.5.2022, Jan Vítek, aktualita
AMD odhalilo nové čipové sady a 5nm procesory
Společnost AMD si hned na začátek tohoto týdne připravilo velice důležité představení nového hardwaru, který se teprve chystá na trh. Máme tu celou platformu pro 5nm procesory Zen 4 pro patici AM5. 
AMD je připraveno již nyní ukázat svou nabídku čipsetů pro procesory Ryzen 7000 a jeho partneři z řad výrobců základních desek i některé své modely s paticemi AM5. Mnohé jsme ale už věděli dříve, jako třeba že jde o patici LGA se 1718 piny, která zajistí kompatibilitu se staršími chladiči a nová platforma bude podporovat paměti DDR5 a rozhraní PCIe 5.0. Můžeme také očekávat procesory s TDP až 170 W.
 
 
Mezi známé čipové sady pro AM5 patří X670 Extreme, X670 a B650, takže žádný A620 možná ani nebude, respektive ne pro značkové desky. Rozdíl mezi prvními dvěma čipsety je ten, že X670 Extreme nabídne PCIe 5.0 "všude", což znamená podporu i ze strany čipsetu a pak se počítá s "extrémním taktováním". X670 nám rozhraní PCIe 5.0 sám o sobě v podstatě nenabídne, neboť jde o "storage and graphics", čili sloty PCIe x16 a M.2 napojené přímo na procesor. Přetaktování tu také bude, i když v jisté omezenější podobě. 
 
A nakonec tu máme B650 s PCIe 5.0 pouze pro SSD a bez zmínky o přetaktování, přičemž dnešní B550 taktování umožňuje. AMD tak asi v podstatě jen trošku změní styl označování svých čipových sad, takže X670 by se dle původního způsobu mohl označovat za B650 a B650 zase jako A620. 
 
 
Nabídka patice AM5 a výsledných desek pak čítá 24 linek PCIe 5.0, přičemž je otázka, jak to bude rozděleno v případě X670 Extreme, který má PCIe 5.0 nabízet "všude". Dále tu máme až 14 rozhraní USB se 20 Gb/s, Wi-Fi 6E+BT LE 5.2 a až 4 výstupy HDMI 2.1 či DisplayPort 2.0. 
 
 
Uvidíme, zda nám o možnostech desek s nejlepší verzí čipové sady X670E neprozradí více jejich samotní výrobci. AMD se pochlubilo už jen tím, že půjde o obvyklé podezřelé, kteří si chystají s X670E nové zástupce svých nejlepších řad jako Taichi, Aorus Extreme, Ace a dalších. 
 
 
Nyní už můžeme zmínit pouze poslední věc, a tu je chystaná podpora SmartAccess Storage. Jde o technologii, která bude stavět na API DirectStorage, čili půjde o akceleraci čtení komprimovaných dat pomocí výkonu GPU, které tím odlehčí procesoru. 
 
AMD také poodhalilo i nové procesory Ryzen 7000, ale na ty se už podíváme v samostatné aktualitě.