Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD odhalilo podrobnosti o Bulldozer a Bobcat

24.8.2010, Jan Vítek, aktualita
AMD odhalilo podrobnosti o Bulldozer a Bobcat
Společnost AMD oznámila, že dnes na konferenci Hot Chips odhalí podrobné informace o připravovaných produktech Bobcat a Bulldozer, které mají vydláždit cestu k nástupu nových čipů APU (Accelerated Processing Unit). Již dříve bylo známo,...
Společnost AMD oznámila, že dnes na konferenci Hot Chips odhalí podrobné informace o připravovaných produktech Bobcat a Bulldozer, které mají vydláždit cestu k nástupu nových čipů APU (Accelerated Processing Unit). Již dříve bylo známo, že Bobcat se zaměří na nízkou spotřebu, zatímco Bulldozer naopak na vysoký výkon a schopnost zpracovávat více vláken. To předurčuje i jejich použití - Bobcat pro mobilní počítače a nettopy, zatímco Bulldozer pro výkonná PC a servery.



Bulldozer slibuje inovativní přístup k vícethreadovému designu, nové instrukce x86 (SSE4.1, SSE4.2, AVX a XOP), rozšířené možnosti správy spotřeby a 32nm výrobní proces. Bobcat naopak má být schopen pracovat se spotřebou pod 1 W, poskytnout 90 procent výkonu dnešních PC s menším čipem a univerzálnost použití. Prozatím byly informace příliš vágní na to, abychom si mohli přesně představit, co nám AMD hodlá nabídnout.



A skutečně se již začaly objevovat informace ze zmíněné konference společně se slidy z prezentace. Z té jednak vyplývá, že se AMD na rok 2011 vyloženě těší a chystá celé řady procesorů Bulldozer a Bobcat, který bude mít premiéru v podobě 32nm procesorů Ontario složených z jednoho x86 jádra, paměťového řadiče a GPU jádra na jednom kusu křemíku. Jeho spotřeba se bude skutečně pohybovat i pod 1 W, pak nás čeká tzv. out-of-order execution engine, 32 kB L1 a 512 kB paměti L2. Výkonnostní rekordy z toho tedy rozhodně nekoukají, ale Atomy od Intelu by se rozhodně měly mít na pozoru.



Bulldozer se bude snažit přetlačit architekturu Sandy Bridge od Intelu a využije k tomu modulární architekturu se dvěma hlavními jádry (každé se svou pamětí L1), jedním Float Point Scheduler, dvěma 128bitovými jednotkami FMAC a pamětí L2 sdílenou v rámci jednoho modulu.



Tyto moduly budou moc být díky designu Bulldozeru snadno spojovány s jen minimální režií, což má zajistit výborný poměr výkonu ke spotřebě i ceně.



První procesory Bulldozer budou také vyráběny 32nm technologií SOI (Silicon On Insulator) a najdou si cestu do serverového sektoru jako součást nových opteronových platforem Interlagos a Valencia. Po nich budou následovat verze pro běžné spotřebitele.

Zdroj: TZ AMD, TCM