Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD odmítlo nabídku otestování svých karet MI300X v AI benchmarku MLPerf

25.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
AMD odmítlo nabídku otestování svých karet MI300X v AI benchmarku MLPerf
Akcelerátory pro algoritmy AI zažívají velký boom. Jedním z klasických benchmarků pro toto nasazení je MLPerf od Tiny Corp. Společnost AMD ale odmítla do těchto testů investovat, a tak nebudeme mít srovnání.
Společnost AMD je jedním z mnoha výrobců akcelerátorů pro algoritmy umělé inteligence, přičemž tyto akcelerátory si mohou změřit své síly u společnosti Tiny Corp v benchmarku MLPerf. Tiny Corp nabídlo možnost otestování v benchmarku, který je jakýmsi standardem pro posuzování výkonu v oblasti AI akcelerátorů (něco jako 3DMark pro grafiky), nicméně AMD vyhýbavě odmítlo. Tento krok pochopitelně vzbuzuje několik otázek. Bojí se AMD, že by jeho akcelerátory Instinct MI300X vůči těm od Nvidie propadly? Těžko říci. Ono to totiž není tak jednoduché. Tiny Corp totiž za otestování a publikaci výsledků požaduje 1 milion USD a dvě krabice s akcelerátory, takže to rozhodně nemá být zadarmo.
 
Zde je nutné podotknout jednu velmi důležitou skutečnost. MLPerf není nějaký umělý benchmark, který by "vyplivl" jedno umělé číslo jako třeba onen 3DMark a podobně. Testuje akcelerátory v reálném nasazení v různých konfiguracích na reálných modelech, tedy např výkon v 3D U-Net, Stable Diffusion, Bert 99, Llama2 70B, ResNet a dalších. Jde tedy o konkrétní výsledky v typickém praktickém nasazení těchto počítačů.
 
 
Tady se nabízí vysvětlení, že AMD nechce investovat takovou částku do propagace, jejíž výsledek je ale nejistý. Vyjdou-li výsledky dobře, může to být velmi dobře investovaný milion dolarů, uvážíme-li, že trh s akcelerátory má velikost desítek miliard USD ročně (a už se to blíží stovce), na druhou stranu výsledek špatný by společnosti mohl dost uškodit. A to zrovna moc nepotřebuje, neboť její akcelerátory mají zatím poměrně malý, i když stále rostoucí podíl na trhu. Je však současně pravdou, že trh je dost omezen výrobními kapacitami, které tento podíl značně ovlivňují. Tiny Corp si současně stěžuje, že AMD bylo v jednáních docela vyhýbavé, mluvilo o partnerství a spolupráci, že si zavolají a podobně, ale nic konkrétního z toho nevzešlo. Raději by prý slyšeli jasné odmítnutí, než odmítání pomocí nekonkrétních odkladů.
 
 
Co myslíte, že vězí za postojem AMD? Příliš vysoká cena za test? Nedůvěra ve vlastní produkt? Nebo něco jiného?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.