Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD oficiálně představilo procesory Phenom a platformu FASN8

14.5.2007, Jan Vítek, aktualita
AMD oficiálně představilo procesory Phenom a platformu FASN8
V tiskovém prohlášení společnosti AMD se objevily nové informace týkajících se jejích budoucích platforem. Jednak byla představena platforma pro nadšence s kódovým označením FASN8, která má dle AMD nabídnout díky skutečně čtyřjádrovým procesorům...
V tiskovém prohlášení společnosti AMD se objevily nové informace týkajících se jejích budoucích platforem. Jednak byla představena platforma pro nadšence s kódovým označením FASN8, která má dle AMD nabídnout díky skutečně čtyřjádrovým procesorům a ATI Radeonům řady HD 2000 vysoký výkon pro nynější i budoucí aplikace. Systémy s dvoujádrovými a čtyřjádrovými procesory AMD Phenom X2 mají být k dispozici v druhé polovině tohoto roku, verze X4 o něco později.



FASN8 bude celkem obsahovat osm procesorových jader, tedy dva čtyřjádrové procesory Phenom. Dále využije nové, dnes uvedené grafické karty ATI Radeon HD 2900 XT, další generaci čipových sad (rovněž od firmy AMD) a architekturu Dual Socket Direct Connect (DSDC), ta propojí podporované sockety AM2 a AM2+. Všechny typy procesorů Phenom přijdou s integrovaným DDR2 řadičem, technologií HyperTransport a také 128bitovými FPU jednotkami. Architektura Direct Connect na čipu má zajistit optimální přístup všech čtyř jader k integrovanému řadiči pamětí a HyperTransporu. Využije se zde sdílená paměť L3 cache pro rychlejší přístup k datům a AMD se zde zaměřilo také na inteligentní nakládání s energií a systémových prostředků.

AMD Phenomů se již chytla společnost Dell, která s nimi počítá pro počítače, jež budou fungovat jako "servery pro domácí digitální mediální zařízení". Také zástupce dceřinné firmy Alienware, Frank Azor, se vyjádřil, že pod touto značkou se nové vícejádrové platformy AMD objeví. Další partneři budou firmy jako Falcon Norhwest, ASUS, Gigabyte, MSI a NVIDIA.

Hardware se však neobejde bez software a AMD v tomto ohledu očekává zvýšení výkonu u multitaskingu, aplikací náročných na výpočetní výkon a aplikací využívajících více threadů, stejně jako počítačových her. Podporu vyjádřilo třeba Aces Studio z Microsoft Games Studios pro jejich Service Pack 1 hry Microsoft Flight Simulator X. Tento pack obsahuje jádro využívající více threadů pro nahrávání terénů a generování textur nebo také zpracovávání vegetace a budov. Hra by tak měla využít všech dostupných jader. Také Epic Games přispěchaly s informací, že jejich Unreal Engine 3 bude moci využít až osm jader pro počítání fyzických kolizií a umělé inteligence (mimo jiné). Podobně se vyjádřili zástupci Havok, Lionhead a Remedy Entertainment.

Zdroj: AMD
reklama