Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD opět nabízí aktualizační sadu BIOSu pro bezvýchodné situace

26.4.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD opět nabízí aktualizační sadu BIOSu pro bezvýchodné situace
Výhoda nové platformy AMD založené na patici AM4 je, že nabízí zpětnou kompatibilitu. Z toho ale také koukají problémy v případě, že máme starší desku a nový procesor, který na ní bez aktualizovaného BIOSu nefunguje. 
Intel jde jinou cestou a nabízí až na výjimky ke každé nové generaci procesorů také nové čipové sady, čili i nové základní desky a nezáleží už moc na tom, co nového tyto desky samy o sobě přinášejí. AMD chce nabídnout zpětnou kompatibilitu nových procesorů se staršími deskami, ovšem to znamená, že uživatel se musí sám postarat o aktualizování BIOSu. To není problém v případě, že si pořídí jen nový procesor a má ještě k dispozici starý. Prostě jen před instalací nového aktualizuje BIOS a je připraven.
 
 
V případě koupě staršího modelu desky a nového procesoru pak musí sledovat, zda ta má na své krabici nalepen následující štítek, který značí, že přichází již z novou verzí BIOSu připravenou pro APU Raven Ridge nebo prostě CPU Ryzen 2000. 
 
 
Pokud ale někdo skončí s neaktualizovanou deskou a novým procesorem, bez cizí pomoci nemá možnost svou sestavu rozchodit. Proto se AMD rozhodlo spustit program UEFI Update Boot Kits a nabízí k zapůjčení hardwarové sady, které nám umožní najít východisko. 
 
Tyto sady nabízelo už při příležitosti vypuštění právě nových APU a nyní bylo potvrzeno, že s tím bude pokračovat i pro nové procesory Ryzen 2000. Potvrdil to sám James Prior ve vyjádření pro Overclock3D. 
 
Proces vyžádání Boot Kitu se nezměnil od dřívějšího případu, ale požadavky jsou trošku odlišné. Jako obvykle AMD žádá uživatele o to, aby se nejdříve zkusili dohodnout v obchodě, kde si nový procesor pořídili. Poté má případně následovat pokus kontaktovat výrobce desky, aby ten zaslal výměnou nový kus s již aktuálním BIOSem až pak jako poslední možnost následuje pomoc od AMD a zapůjčený Boot Kit. 
 
AMD však bude vyžadovat fotografii vašeho procesoru, která jasně ukazuje modelové označení a také unikátní sériové číslo a dále kopii faktury. Pak také nestačí jen ujištění, že jsme se snažili situaci řešit jinak a přiložit musíme také komunikaci s výrobcem desky, která ukáže, proč ten nebyl ochoten pomoci. Až pak bude odeslán procesor AMD z řady A-Series pro AM4, s jehož pomocí si aktualizujeme BIOS a ten bychom pak měli do 10 pracovních dnů vrátit zpět, a to ne nutně s poskytnutým chladičem. 
 
Nelze předpokládat, že takové možnosti využije velké množství lidí, ale je dobré vědět, že AMD nás nechce nechat na holičkách, když všechny ostatní možnosti selžou.