Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD opět tlačí na pilu - informace o dostupnosti revize E

18.2.2005, Eagle , článek
AMD opět tlačí na pilu - informace o dostupnosti revize E
Asi před měsícem utekla firmě AMD interní prezentace, ve které se jasně hovoří o budoucích plánech. Od té doby se Intel pořádně rozjel s dual-core, takže opět došlo k nějakým těm změnám. Dnes si povíme, co nás v nejbližší době čeká. Jistě nejzajímavější jsou informace a o nové revizi E, která umožnila uvedení Opteronu na 2.6 GHz !
Kapitoly článku:
  1. AMD opět tlačí na pilu - informace o dostupnosti revize E
  2. Nové procesory
Na obrázky z uniklé roadmap AMD se vztahuje copyright. Bohužel tak nemůžeme tyto obrázky zveřejnit, protože bychom mohli mít problémy. Nezbylo mi proto než texty přepsat.


(klikněte pro zvětšení)
Roadmap bohužel nepokrývala informace hodně do budoucna. S jistotou můžeme pouze říct, že v druhé půlce roku by se měly objevit první dual-core čipy. A někdy začátkem roku 2006 by měl být současný socket 939 doplněn novým socketem s podporou dual-channel DDR2.

Jaká je momentálně situace?

V současné době je AMD již přes rok ve velmi silné pozici. Nedávno si Sun vybral AMD jako jediného dodavatele serverových procesorů a přestal dodávat řešení s konkurenčními procesory Intel Xeon. AMD Opteron je i přes poměrně malý podíl na trhu brát jako jeden z nejlepších serverových procesorů dneška, v Intelu z něj opravdu nemají radost.

V oblasti stolních počítačů je na tom AMD také dobře. Nabízí výkonné procesory, jejichž hlavní výhody oproti konkurenci bychom mohli shrnout takto:

    • velmi nízká spotřeba a podpora energii šetřících technologií
    • podpora 64bit instrukcí
    • nižší cena v porovnání s konkurencí
Nicméně, přes všechny tyto výhody má i AMD nějaké ty "prohřešky". Hlavní problém byl donedávna v tom, že nejrychlejší modely firmy byly postaveny na již postarší 0.13 mikronové technologii - vlajková loď Athlon 64 FX55 se již hodně zahřívá, osobně odhaduji jeho reálnou spotřebu na dvojnásobnou oproti pomalejším typům vyrobeným na nové, méně energeticky náročné 90nm technologii (jinými slovy napájecí okruhy na základní desce se při testech již silně zahřívaly a chladič také nebyl zrovna studený). Možná ještě závažnějším problémem je stále nedořešená kompatibilita s paměťmi - Athlony 64 jsou prostě na kvalitu pamětí hodně vybíravé.

Konečně v mobilních technologiích je pozice firmy vcelku nelichotivá. Intel se svým Pentiem M udělal díru do světa, čip se prakticky vůbec nezahřívá, má velmi malou spotřebu. AMD nyní nemá konkurenci.

Co do budoucna? Revize E

Na to, aby AMD mohlo Intel zcela převálcovat, potřebuje něco, co:

1. bude mít možnost vysokých frekvencí
2. nebude se příliš zahřívat

Jinými slovy potřebuje zázrak. Můžeme se podivovat, ale zázrak se snad opravdu stal. Je jím revize E, která

    • podporuje SSE3
    • má upravený integrovaný paměťový řadič tak, aby zvládal více modulů (hovoří se o podpoře čtyř double sided modulů při DDR400 a rychlém časování u socketu 939)
    • je vyrobena pomocí 90nm s druhou generací Strained silicon directly on insulator (SSDOI)
Pro AMD je nejdůležitější poslední jmenovaná změna. O strained silicon jsem již hovořil před cca. půl rokem, v zásadě stačí říct, že díky této technologii bude možné dosáhnout vyšších frekvencí při zachování spotřeby a spolehlivosti. AMD do dnešního dne používalo SSDOI pouze u procesoru Athlon 64 FX55, který je vcelku běžně přetaktováván z nominálních 2.6 GHz na stabilní frekvenci 2.8 až 3.0 GHz. Maximální dosažená nestabilní frekvence je pak kolem 3.8 GHz:


charlie z XtremeSystems

V každém případě efekt napnutého křemíku je viditelný. Neoficiálně se hovoří o tom, že SSDOI používaly i některé jiné čipy z novějších sérií 0.13 mikronových Athlonů 64, protože některé šly neobvykle dobře taktovat. Zatímco však FX55 používalo první generaci, 90nm revize E již využívá nový typ zvaný Dual Stress Liner, druhou generaci s lepšími výsledky.


Kliknutím zvětšíte

Zásadní změnou u revize E by měla být i podpora více paměťových modulů. Doufejme, že se dočkáme i lepších možností přetaktování, současná revize D0 již ztrácela sílu kolem 260 MHz bez ohledu na to, jak dobré paměti jste měli.