Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Opteron - osmá generace procesorů

5.5.2003, Zdeněk Kabát, článek
AMD Opteron - osmá generace procesorů
Dne 22. dubna byl oficiálně představen první procesor osmé generace od AMD, serverový Opteron. Nová generace přináší mnoho architektonických změn a mezi ty nejdůležitější patří technologie AMD64 pro podporu 64- i 32-bitových aplikací a integrovaný paměťový řadič, zvyšující rychlost komunikace s pamětí.

Výkonnostní testy



Protože tento článek není recenzí (v ČR se nachází jediný Opteronový server), tak vezmeme výkonnostní testy jen okrajově, což ale neznamená, že mají malý význam. Recenze se objevily na čtyřech světových serverech a my Vám zde přinášíme jejich výtah včetně jednotlivých vypůjčených grafů.


Ace's Hardware



První benchmarky se objevily na Ace's Hardware a jejich rozsah byl poměrně velký. Nejdůležitější grafy tohoto serveru jsou testy propustnosti a latence vyrovnávací i hlavní paměti. Testy Opteronu byly vykonávány na serveru Newisys Khepri s dvěma Opterony 244 (1,8GHz) a na operačním systémem Linux a Windows 2000 Server.


Šířka pásma L2 cache


Propustnost hlavní paměti

Šířka pásma L2 cache je o Opteronu díky 128-bitové cache asi o 30% rychlejší než u Athlonu MP, ale Xeon MP s 256-bitovou cache nechává oba procesory AMD daleko za sebou. Naopak propustnost hlavní paměti je lepší u Opteronu. Jednoprocesorové systémy dosahují lepších výsledků, protože Windows 2000 server nepodporuje nesjednocený přístup do paměti (NUMA).


Test latence hlavní paměti




Latence L1 a L2 cache

Jak vidíte, integrovaný paměťový řadič se projevuje poměrně dobře a Opteron má nad Xeonem MP výrazný náskok.




Testy provozu v síti bez a s kompresí




Test provozu s kompresí a SPECjbb2000

Zde je ještě několik grafů, které srovnávají výkon Opteronu s dalšími procesory. Při testu Java webserver vede Opteron výrazně, ale rozdíl se smazává s použitím komprese stahovaných souborů (pouze 1/15 síťové zátěže). Ve třetím testu byl Opteron přemožen Xeonem se zapnutým Hyper-Threadingem, takže systém zvládal zpracovávat čtyři vlákna současně a poslední test byl doménou Opteronu (+41%).

Odkaz na recenzi: Ace's Hardware


Tom's Hardware



THG patří mezi nejznámější světové servery, a tak si mohl také jako jeden z prvních "sáhnout" na server s Opterony. Jednalo se opět o dva Opterony 1,8GHz v řešení od Newisys, pravděpodobně stejný server. Zde jsou tedy jednotlivé grafy, tentokrát převzaté z Tom's Hardware. Nejdříve tu máme serverové benchmarky na Linuxu:


Databázové testy MySQL



Testy výkonu FPU


Test rychlosti přenosu souborů

Myslím, že grafy nepotřebují příliš komentovat, protože výkon jednotlivých procesorů je v nich jasně vyjádřen. Pouze k poslednímu testu, Samba File Transfer, se hodí podotknout, že jednotlivé výsledky jsou simulacemi různého počtu uživatelů - 16, 32, 48, 64, 80, 96, 112, 128 - kde nejvyšší počet je nahoře. Zde je ještě několik testů na pracovních stanicích se systémem Windows XP:



Testy 3D renderování



Testy enkódování MP3 a MPEG-2



Testy komprese WinRAR a výpočtu SETI@Home



Výsledky benchmarků v Sandře 2002

To by bylo asi k těm nejdůležitějším testům. Jak je vidět, výkon dvouprocesorového systému s Opterony je velmi podobný výsledkům, které dosahují dva Xeony na 3,06GHz s použitím Hyper-Threadingu.

Odkaz na recenzi: Tom's Hardware


ExtremeTech



Další servery k testování měl k dispozici ExtremeTech, resp. spřízněný časopis PC Magazine Labs. Jednalo se o servery Polywell s dvěma Opterony 242 (1,6GHz) a s dvěma Xeony 2,8GHz, které byly totožně nakonfigurovány, a referenční systém s Opterony 244 (1,8GHz), který měl ovšem o něco jiné nastavení. Bohužel nejsou k dispozici žádné grafy, ale testy jsou popsány slovně.

První test proběhl v 32-bitové aplikaci Nile, která emuluje frekventovaný internetový obchod typu Amazon a byl použit operační systém Windows 2000 SP3. Při zátěži 300-500 uživatelů byl průměr přijatých stránek za vteřinu 7,6 u Xeonů a 15,2 stránek u Opteronu, což je výrazný náskok. Zde je tabulka shrnující dobu transakce při různé zátěži:


Tab. 2 - Rychlost transakce při různém počtu uživatelů

Dále byly provedeny benchmarky v PCMarku 2002 a ve SPEC Rate testu, zde jsou jejich výsledky:


Tab. 3 - Výsledky obou systému v PCMarku 2002


Tab. 4 - Výsledky systémů ve SPEC Rate testu

V PCMarku 2002 Opteron relativně dost ztrácí, vina je nejspíše opět ve 128-bitové cache, ale testy paměti vyšly díky architektuře Opteronu lépe pro tento serverový procesor. Ve SPEC Rate testu pak suverénně vítězí SledgeHammer.

Odkaz na recenzi: ExtremeTech

To by bylo k výkonu asi tak vše, ještě bych zmínil jednu recenzi na AMDZone, která mě ovšem nezaujala natolik, abych z ní uvedl výsledky. Závěry plynoucí z těchto testů, zařazení na trh, konkurenci Opteronů a také něco z budoucnosti naleznete v poslední kapitole.