Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Opteron - osmá generace procesorů

5.5.2003, Zdeněk Kabát, článek
AMD Opteron - osmá generace procesorů
Dne 22. dubna byl oficiálně představen první procesor osmé generace od AMD, serverový Opteron. Nová generace přináší mnoho architektonických změn a mezi ty nejdůležitější patří technologie AMD64 pro podporu 64- i 32-bitových aplikací a integrovaný paměťový řadič, zvyšující rychlost komunikace s pamětí.

Softwarová podpora



Podpora software je v serverové oblasti mnohem důležitější než kdekoliv jinde. Za tu dobu, kdy svět čekal na vypuštění Hammeru, mělo AMD mnoho času k přesvědčování vývojářů, že právě x86-64 má perspektivu. Výsledek je ten, že podle společnosti je ke dni vypuštění k dispozici přes 100 programů přenesených na platformu AMD64 a další jsou na cestě. Itanium 2 je podle zdrojů podporováno nyní 300 programy.


Obr. 26 - AMD má zajištěno velmi silnou podporu
klikněte pro zvětšení

Nejdůležitějším softwarem jsou operační systémy, v tomto případě serverové. Na podporu x86-64 jsou připraveny 64-bitové systémy SuSE Linux Enterprise Server 8 a Mandrake Linux Corporate Server 2.1, chystá se Rad Hat Advanced Server 3.0. Velmi důležité bude, jak na tom bude s podporou Opteronů Windows Server 2003. Samozřejmě lze na Opteronu provozovat všechny existující 32-bitové operační systémy.


Zařazení na trh



Důležitou informací také je, kam chce AMD svoji novinku zařadit. Částečně to vychází z jednotlivých sérií - Opteron série 100 je určen primárně pro pracovní stanice a levné servery, Opteron série 200 pro hi-endové pracovní stanice a základní servery a série 800 je pak zaměřena na výkonnější servery. Zde je graf naznačující prodej jednotlivých typů procesorů s výhledem do budoucnosti:


Obr. 27 - Serverový trh dnes a v budoucnu
klikněte pro zvětšení

V grafu je vidět, že kromě celkového nárůstu prodeje bude vzrůstat hlavně podíl procesorů IA32 a IA64, zatímco počet typických RISC a CISC procesorů se nezmění. Uvidíme, jak Opteron do své "cílové oblasti" zasáhne. Zde je další graf, jehož polovinu jste viděli již na začátku článku:


Obr. 28 - Rozdělení procesorů Intel a AMD na serverovém trhu
klikněte pro zvětšení

Zde je tedy pozice AMD jasná. Opteron série 100, bude soupeřit hlavně s hi-endovými Pentii 4, příp. s některými stále používanými Pentii III, zatímco série 200, která je jako první na trhu, má za soupeře Xeony DP s jádrem Prestonia. Jak jsme viděli v testech, výkon 1,6GHz/1,8GHz Opteronu je podobný či spíše vyšší než u Xeonu na frekvenci 2,8GHz, resp. 3,06GHz.

Mnozí říkali, že Opteron nebude mít za úkol soupeřit s 64-bitovou architekturou EPIC u Itania 2, ale ve skutečnosti to tak není. Opteron série 800 bude totiž přímým konkurentem nejen Xeonů MP s jádrem Foster/Gallatin, ale právě Itanií 2 (McKinley, Madison). Uvidíme, jak na tom bude s výkonem.


Zhodnocení a budoucnost



AMD Opteron by se dal zhodnotit jako povedený procesor. Jde o prvního zástupce osmé generace, který se dostal na trh a jeho výhody jsou zjevné. Tou první je technologie AMD64, která dovolí firmám plynulý přechod na 64-bitový software při zachování kompatibility a rychlosti 32-bitového kódu. Integrovaný paměťový řadič vytáhne z pamětí DDR333 propustnost až 5,3GB/s a snižuje její latenci. Sběrnice HyperTransport je zase univerzální spojení s propustností 6,4GB/s, jehož výhody jsou podrobně vylíčeny ve třetí kapitole článku.


Obr. 29 - Další reklamní foto

Důležité ale je, jak si Opteron poradí na trhu. Dalo by se říci, že v serverových aplikacích spolehlivě vítězí nad Xeonem, jehož frekvence je výrazně vyšší. Na pracovních stanicích jsou výsledky o něco horší, ale stále je Opteron dobrým konkurentem. Pro budoucnost je velice důležité, aby AMD vyladilo tento procesor na vyšší frekvenci, protože 1,8GHz není proti třígigahertzovému Xeonu nic moc. Ve spolupráci s IBM by se ale frekvence mohla díky SOI procesu brzy vyšplhat výše.

Zajímavé také bude srovnávat Opterony série 800 s Itaniem 2, ale tento segment nevypadá pro AMD příliš perspektivě. Čistokrevné 64-bity, které mají integrovanou L3 cache a mnoho architektonických úprav, jsou úplně něčím jiným než x86 procesory, kterým SledgeHammer stále je. Na druhou stranu, superpočítač Cray, o kterém se již mnoho mluvilo, bude postaven na 10 000 Opteronech, což je slušná vizitka.

Aby se Opteron prosadil, musí si získat dobrou pověst. Několik velkých světových systémových stavitelů již slíbilo dodávat servery založené na Hammeru, ale na řadu přichází přesvědčit veřejnost, aby je koupila, například místo Xeonu. Já myslím, že pokud se neobjeví nějaký zásadní zádrhel, je Opteron lepší koupě, ale ne až tolik z hlediska výkonu (který je ovšem skvělý), jako z hlediska architektury (AMD64, HyperTransport apod.).


Obr. 30 - Roadmap procesorů AMD
klikněte pro zvětšení

A poslední řádky věnuji budoucnosti Opteronu. Jádro SledgeHammer, na kterém je procesor postaven, bude mít hned několik nástupců. Půjde o procesory vyráběné 0,09mikronovým procesem SOI, jejichž paměťový řadič by měl podporovat již i DDRII-400, L2 cache zůstane stejná, tedy 1MB. A měla by to být jádra Venus pro jednocestné, Troy pro dvoucestné a Athens pro 4- a 8-cestné servery. Osmá generace je tedy na světě a hrdě pokračuje dál.