Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD posiluje svou pozici na trhu x86, má už 20-24% podíly v jednotlivých kategoriích

12.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
AMD posiluje svou pozici na trhu x86, má už 20-24% podíly v jednotlivých kategoriích
Tržní podíl AMD se neustále zvyšuje, meziročně se ve všech kategoriích trhu x86 zvýšil o 3,6 až 5,5 procentního bodu, což je poměrně slušný nárůst. Nejlépe si vede v serverech, ale ostatní kategorie nejsou o moc pozadu.
Společnosti AMD se daří posilovat svou pozici na trhu s procesory s architekturou x86. Její tržní podíl sice pomalu, ale vytrvale roste. Společnost Mercury Research pravidelně zveřejňuje výsledky o tržních podílech v rámci jednotlivých kategorií a u AMD mohou mít radost se stále se zvyšujících čísel. Na druhou stranu vzhledem ke kvalitám Ryzenů a problémům posledních generací procesorů Intel je asi s podivem, že AMD nemá podstatně více. A jak to tedy dopadlo za druhé čtvrtletí letošního roku?
 
Pokud jde o desktopové procesory, tak zde si AMD polepšilo z loňských 19,4 % na nynějších 23,0 %, nicméně na počátku roku 2024 mělo ještě kapánek více. Uvidíme, co udělá třetí čtvrtletí, kdy vstupuje na trh Ryzen 9000 a na nové Intely Arrow Lake si ještě budeme muset pár týdnů počkat.
 
Ve třídě mobilních procesorů je AMD nejslabší, tam se dostalo ze 16,5 % na 20,3 %. Má tedy lehce přes pětinu trhu. I zde ale má v tomto čtvrtletí produktový náskok před Intelem. Do prodeje šly nové Ryzeny AI 300, zatímco na Lunar Lake si budeme muset počkat na začátek září a mobilní Arrow Lake budou ještě o něco později.
 
Nejlépe se AMD daří v oblasti serverů. Tam se z loňských 18,6 % dostalo na pěkný 24,1% podíl, což je už téměř čtvrtina trhu. EPYCy očividně u zákazníků zabodovaly, přestože serverový trh je obvykle poměrně konzervativní. Navíc i sem míří nová architektura Zen 5.
 
Pokud jde o celkový podíl na trhu s procesory x86, zde si AMD bere 21,1 %, což je ve světle čísel uvedených výše pochopitelně více než loni, kdy to bylo jen 17,3 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.