Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD pozdržuje představení nové generace grafických procesorů R700

17.12.2007, Jan Vítek, aktualita
AMD pozdržuje představení nové generace grafických procesorů R700
Společnost AMD na svém Analyst Day odhalila, že již nemá v plánu představit novou rodinu grafických procesorů R700 v roce 2008, jak ještě donedávna bylo proklamováno. Tato volba byla nejspíše provedena v souladu se strategií společnosti...
Společnost AMD na svém Analyst Day odhalila, že již nemá v plánu představit novou rodinu grafických procesorů R700 v roce 2008, jak ještě donedávna bylo proklamováno. Tato volba byla nejspíše provedena v souladu se strategií společnosti snížit náklady na výzkum a vývoj, aby se vrátila k ziskovosti. Avšak její odnoži ATI to může také velmi ublížit.



Rick Bergman, jenž má na starosti grafickou skupinu AMD (AMD GPG), nemluvil o R700 vůbec a raději se zaměřil na CrossFire X a čipy blízké budoucnosti ATI R680, RV620 a RV635. Avšak Mario Rivas, výkonný viceprezident CSG (Computin Solutions Group) řekl, že produkty založené na ATI R700 budou k dispozici až v roce 2009. Nástupce platformy Spider, AMD Leo, tak bude nejspíše stále využívat produkty ATI R6xx a R700 bude zahrnovat až další nástupce, momentálně označovaný jako AMD Leo Refresh. Mezi další platformy s R700 mají patřit Kodiak a Cartwheel, rovněž plánované na rok 2009.

Situace se tedy může ještě velmi zamotat, zvláště pokud NVIDIA v nadcházejícím roce přijde s další generací grafických čipů, na kterou dle těchto zpráv nebude AMD moci nijak reagovat, maximálně snižováním cen stávajících produktů. Již dnes trh s kartami za cenu 400 USD a výš patří kompletně firmě NVIDIA a AMD by mohlo být nuceno vyklidit i část trhu s levnějšími kartami.

Zdroj: X-bit labs