Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD představuje oficiálně platformu Puma, Radeon HD 4850 otestován

6.6.2008, Pavel Boček, aktualita
AMD představuje oficiálně platformu Puma, Radeon HD 4850 otestován
Společnost AMD na právě probíhajícím veletrhu Computex oficiálně představila platformu Puma tak, jak bylo oznámeno. Momentálně platforma sestává hlavně z nových mikroprocesorů Turion X2 Ultra Dual-core (s frekvencí do 2,4 GHz), nových čipových...
Společnost AMD na právě probíhajícím veletrhu Computex oficiálně představila platformu Puma tak, jak bylo oznámeno. Momentálně platforma sestává hlavně z nových mikroprocesorů Turion X2 Ultra Dual-core (s frekvencí do 2,4 GHz), nových čipových sad s výrazně lepšími integrovanými grafickými jádry či kartami samostatnými (jako Radeon HD 3850) a s podporou pamětí DDR2-800.



Jeden z prvních laptopů Puma představila společnost MSI - jedná se o model PX210 s úhlopříčkou 12,1''. Obsahuje již zmíněný procesor Turion X2 Ultra Dual-core, konkrétně model ZM-82 s frekvencí 2,2 GHz. Po boku mu stojí 1 GB pamětí DDR2, přičemž osadit je možno 4 GB DDR2-800; použita je grafická karta Radeon HD 3450. Dostupný bude ještě model PX211, není však zatím znám rozdíl mezi oběma verzemi. Téměř standardem je již integrovaná webkamera, čtečka otisků prstů a k tomu HDMI výstup.



Společně s platformou Puma se mluvilo i o Radeonech HD 48x0. AMD předvedlo technologické demo, které opět o kus posouvá hranice počítačové animace, když tato animace z ulic města vypadá téměř tak, jako by ji někdo jen natočil na kameru a přehrál. AMD bude zřejmě tuto technologii nazývat Cinema 2.0, nicméně oficiálně potvrzeno to ještě není. Podařilo se získat i záznam videa, bohužel však v horší kvalitě.



Kromě toho se objevily první informace o skutečném výkonu Radeonů HD 4850 - dle Fudzilly spolu s procesorem Phenom 9850 na 2,5 GHz karta získala něco málo přes 5 000 bodů v testu 3D mark Vantage. Dle serveru VR-Zone jde HD 4850 také velmi jednoduše přetaktovat až na 700 MHz, přičemž poté výkon stoupne na 6 466 bodů (nebylo však řečeno, zda na stejné sestavě). Nevýhodou je však to, že karty i při nevyužívání hodně hřejí - teplota jádra při referenčních taktech dosahovala 78 stupňů Celsia; svůj díl na tom jistě mají i vysoké takty ve 2D režimu, které jsou 500 MHz.




Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4), VR-Zone