Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD přijde s podporou DDR5 do roku 2022, Intel ovšem ji má nabídnout dřív

28.4.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD přijde s podporou DDR5 do roku 2022, Intel ovšem ji má nabídnout dřív
Společnost AMD bychom mohli brát jako aktuálního technologického lídra, a to už jen proto, že má dávno na trhu platformy podporující sběrnici PCIe 4.0, zatímco Intel ji dosud nepodporuje, jak to ale bude s DDR5 a PCIe 5.0?
Éra pamětí DDR5 přichází, tomu se nevyhneme a lze říci, že začíná právě v tomto roce, kdy odstartuje jejich výroba ve velkém. To ale neznamená, že se s DDR5 hned běžně setkáme na trhu. Obvykle tomu bývalo tak, že v případě platformy x86 měly přednost serverové procesory a s nimi (nebo nedlouho po nich) pak HEDT, zatímco běžné desktopy či notebooky se ještě v rámci jedné další generace musely spokojit se starým standardem. Podobné by to mohlo být i nyní. 
 
 
Od MyDrivers se dozvídáme, že AMD má počítat s podporou pamětí DDR5 včetně LPDDR5 v roce 2022 a tehdy by také měl přijít čas na standard PCI Express 5.0. Je tak otázka, zda paměti DDR4 budou určeny ještě pro jednu další desktopovou generaci AMD (Zen 3), anebo ještě dvě. Pokud totiž AMD zůstane u čipletů, nebude žádný problém nasadit DDR5 na serverových/HEDT procesorech, které využijí stejné čiplety jako ostatní procesory, jejichž I/O čipy budou ještě stále pracovat s DDR4. Tak či tak, DDR5 v případě AMD očekáváme nejdříve v generaci Zen 4, a to společně s novou verzí standardu PCI Express, jehož vývoj jde nyní rychle dopředu, i když reálné využití poněkud kulhá.
 
 
Intel by ale dle zdroje měl být na trhu první s podporou nového standardu pamětí, stejně jako byl první, kdo nabízel DDR4. To se týká generace Sapphire Rapids, čili připravovaných Xeonů. O tom se ostatně na začátku roku zmínil už server Anandtech, jenomže ještě před touto generací musí na trh přijít 10nm serverové procesory Intelu (respektive nemusí, ale jsou v plánu) a až pak chce Intel vyslat na trh právě 7nm Sapphire Rapids. Vše tak bude záležet na tom, jak dobře Intel zvládne tento sprint, jímž chce dohonit ztracené roky. 
 
 
Od pamětí DDR5 se očekává, že nabídne efektivní takt pamětí mezi 3200 a 8400 MHz, možná víc a také i vyšší hustotu dovolující výrobu single-rank UDIMM s kapacitou 32 GB. I tak ale budeme moci klasické paměti DDR DRAM považovat za úzké hrdlo, neboť jejich výkon vedle jiného hardwaru roste příliš pomalu, nicméně nelze očekávat, že by byly v dohledné době nahrazeny něčím jiným a lepším.