Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD připravuje 22nm výrobní proces pro rok 2011

28.7.2007, Bohumil Federmann, aktualita
AMD připravuje 22nm výrobní proces pro rok 2011
Přesto, že produktivitou se zdaleka nemůže konkurovat mnohonásobně silnějšímu Intelu, je AMD rovněž čilé ve zmenšování výrobních procesů a snižování cen a rovněž hledá cestu jak efektivně své výrobní kapacity navýšit. Podívejme se tedy na...
Přesto, že produktivitou se zdaleka nemůže konkurovat mnohonásobně silnějšímu Intelu, je AMD rovněž čilé ve zmenšování výrobních procesů a snižování cen a rovněž hledá cestu jak efektivně své výrobní kapacity navýšit. Podívejme se tedy na údaje, jak je prezentovala včera firma AMD.



Dle plánů by AMD od poloviny roku 2008 až do roku 2010 mělo vyrábět 45nm výrobním procesem, který nahradí 32nm výrobní proces. Koncem roku 2011 by měly přijít výsledky spolupráce AMD s IBM a 22nm výrobním procesem. Intel zatím svůj harmonogram nezveřejnil.



45nm proces používá Ultra-Low-K dielektrika.


Druhá generace 45nm spolu s 32nm výrobním procesem bude postavena na High-K dielektriku a lze ji taktovat o 10% výše při 10% snížení spotřeby.



AMD má oproti Intelu, značně omezené výrobní kapacity, proto se bude nadále držet vlastní výroby, kombinované spolu s outsourcingem - výrobou v pronajatých výrobních kapacitách.



V létech 2007 až 2009 budou Opterony, Phenomy a Athlony vyráběny ve Fab36 a Fab7, mezi tím Radeon, Imageon, Xilleon a další grafické procesory budou vyráběny v TSMC spolu s některými AMD procesory. V roce 2009 bude nová továrna dokončena a bude se dále podílet na společné výrobě.




Zdroj: Mydrivers