Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD připravuje SSE5

4.9.2007, Milan Šurkala, aktualita
AMD připravuje SSE5
Multimediální instrukce SSE se dočkají další, tentokrát už páté verze. Tentokrát s nimi nepřijde Intel, nýbrž AMD. Jako vždy, i tentokrát bychom se měli dočkat nových instrukcí a rychlejšího zpracování. Ačkoli SSE5 už je k dispozici vývojářům,...
Multimediální instrukce SSE se dočkají další, tentokrát už páté verze. Tentokrát s nimi nepřijde Intel, nýbrž AMD. Jako vždy, i tentokrát bychom se měli dočkat nových instrukcí a rychlejšího zpracování. Ačkoli SSE5 už je k dispozici vývojářům, hardwarová implementace v procesorech na sebe nechá čekat až do roku 2009. Tehdy se objeví procesory AMD Fusion a jádra "Bulldozer".



Největší a rozhodně velmi vítanou změnou jsou tříoperandové instrukce. Dosavadní dvouoperandové instrukce se sice dají používat a používají, ale práce s nimi je občas dosti obtížná, zejména u složitějších výpočtů. Tomu je nyní konec a matematické i logické instrukce budou moci pracovat se třemi operandy. Takové instrukce podporují například některé RISC architektury.

Užitečnou instrukcí je také například Fused Multiply Accumulate, která zvládá provést násobení a následně součet a to opět se třemi operandy. Profitovat z toho budou zejména grafické programy, vektorová matematika, příp. programy pro zpracování zvuku.

Zdroj: www.dailytech.com, www.amd.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.