Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD prodalo 6 milionů grafických karet s DirectX 11

20.4.2010, Jakub Doležal, aktualita
AMD prodalo 6 milionů grafických karet s DirectX 11
Akcionáři společnosti AMD mají v posledních dnech hned několik důvodů k radosti. Nejdříve společnost představila kvartální výsledky, kdy se po velmi dlouhé době dostala zpět do černých čísel. Nyní se výrobce pochlubil počtem prodaných grafických...
Akcionáři společnosti AMD mají v posledních dnech hned několik důvodů k radosti. Nejdříve společnost představila kvartální výsledky, kdy se po velmi dlouhé době dostala zpět do černých čísel. Nyní se výrobce pochlubil počtem prodaných grafických karet s podporou DirectX 11.



V minulosti hojně diskutovaná akvizice grafické společnosti ATI, se nyní jeví pro AMD jako dobrou volbou. Na podzim loňského roku se společnosti podařilo jako první vypustit na trh novou produktovou řadu grafických karet s podporou DirectX 11. Konkurenční firma NVIDIA se mezitím trápila s vývojem zcela nové architektury Fermi a nestihla flexibilně zareagovat.



Ve výsledku se tak AMD stalo jediným prodejcem DX 11 karet na trhu a to až do letošního jara. Nové Radeony z rodiny HD 5000 patří k hodně vydařeným a velký zájem zákazníků dokonce dovolil zvyšovat ceny jednotlivých modelů. Díky této příznivé situaci si divize ATI polepšila ve srovnání s předešlým rokem o slušných 88%.



Také nejbližší budoucnost vypadá pro AMD velmi slibně. Během letošního roku by se na trhu měla objevit další generace Radeonů a o něco dříve také zbrusu nové šesti-jádrové procesory Phenom. Nyní mezi významnými zákazníky prý kolují vzorky připravované architektury Fusion, která prý hodně zaujala například společnost Apple.

Zdroj: Xbitlabs