Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD prý možná prodá svou Fab 38 firmě TSMC

14.11.2007, Jan Vítek, aktualita
AMD prý možná prodá svou Fab 38 firmě TSMC
Již dříve se v tomto roce objevovaly dohady o tom, že společnost AMD vzhledem k finanční tísni hodlá prodat svou německou továrnu, což bylo ihned německými vedoucími pracovníky popřeno. Nyní se tyto zprávy objevují znovu a také hovoří o...
Již dříve se v tomto roce objevovaly dohady o tom, že společnost AMD vzhledem k finanční tísni hodlá prodat svou německou továrnu, což bylo ihned německými vedoucími pracovníky popřeno. Nyní se tyto zprávy objevují znovu a také hovoří o drážďanské Fab 30 (budoucí Fab 38 pro 300mm wafery) - firmy AMD a společnosti TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.), která by ji měla koupit. TSMC je přitom největším světovým výrobcem polovodičových součástek na zakázku.



Tyto zprávy rozproudil John Lau, analytik z firmy Jefferies & Co., jenž poskytl rozhovor pro EE Times. AMD by tak mohlo buď prodat svou nynější Fab 30, jež měla být přestavěna pro produkci 65nm a 45nm čipů, nebo najít investora, který by továrnu provozoval s AMD společně. Zpráva servery X-bit labs také mluví o změnách, které se staly v posledních deseti letech v polovodičovém průmyslu, kde byly nejdříve zvýhodněny firmy s vlastními továrnami, jež byly s to zajistit vysoké zisky, což již dnes prý tolik neplatí. Jako příklad je uvedeno srovnání společností AMD a NVIDIA, kde AMD dosáhlo v posledním kvartálu obratu 1,6 mld USD a NVIDIA již 1,2 mld USD. Z toho však NVIDIA získala vysoký zisk, což se o AMD říci nedá.

AMD by také muselo velmi úzce spolupracovat s TSMC na vývoji x86 čipů, což znamená i poskytnutí duševního vlastnictví. Tento přístup však již samozřejmě provozuje grafická divize ATI, která již klientem TSMC je. Zajímavá tedy bude situace, kdy přijdou do produkce čipy Fusion, tedy spojení procesoru a grafického jádra v jeden kombinovaný procesor. Tehdy se bude muset AMD rozhodnout, zda je bude vyrábět ve vlastních továrnách, nebo využije továrny jiných firem.

Zdroj: X-bit labs