Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD R680 - „dvoujádrový“ grafický čip?

8.10.2007, Pavel Boček, aktualita
AMD R680 - „dvoujádrový“ grafický čip?
Již více zdrojů potvrdilo, že AMD plánuje Radeon HD 2900X2X. Karta bude používat dvě jádra RV670, ale zřejmě ne v režimu CrossFire na jedné kartě jako od koncových výrobců, ale přímo dvě jádra v jednom pouzdře, tedy jakousi podobu dvoujádrových...
Již více zdrojů potvrdilo, že AMD plánuje Radeon HD 2900X2X. Karta bude používat dvě jádra RV670, ale zřejmě ne v režimu CrossFire na jedné kartě jako od koncových výrobců, ale přímo dvě jádra v jednom pouzdře, tedy jakousi podobu dvoujádrových procesorů (poohlédneme-li od vlastní konstrukce grafických čipů s mnoha specializovanými jádry). AMD zřejmě tedy vstoupí do dějin i u grafických karet (podobně jako s prvním dvoujádrovým procesorem pro desktopy). Karta údajně bude mnohem rychlejší než dva Radeony HD2950, dokonce má 1,5x překonat dva Radeony HD 2900 XT zapojené v režimu CrossFire.



I kdyby se nakonec jednalo o dva oddělené čipy, díky řešení přímo od AMD má být výkon vyšší než v případě X2 karet od koncových výrobců. Podle neoficiálních informací má dosáhnout hranice 20 000 bodů v 3D Marku 2006. Za zmínku také stojí to, že AMD dosud nezveřejnilo finální podobu CTM (které má být na rozdíl od NVIDIA CUDA mnohem výkonnější díky optimalizovanějšímu kódu) a ze specifikací karty vyplývá, že bude počítat s dvojitou přesností, což nejen zvedne výkon, ale karty budou blíže ke standardům IEEE. Příští rok se tedy asi dočkáme dalšího zajímavého konkurenta superpočítačů.

Zdroj: VR-Zone
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.