Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon RX 590 se objevil v databázi 3DMarku

16.10.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD Radeon RX 590 se objevil v databázi 3DMarku
Minulý týden jsme se dozvěděli, že dle několika zdrojů si AMD připravuje vypuštění nových karet s čipy Polaris, a to už na nejbližší dny. Ty už jsou za námi a nic takového se nestalo, ovšem AMD přeci jen s novou kartou přišlo a další se objevila v 3DMarku.
Abychom informace z úvodu hned vysvětlili, pak minulý týden se objevila informace, že AMD o víkendu vypustí na trh nový Radeon RX 670 s GPU Polaris a brzy jej bude následovat RX 680. To nedopadlo, alespoň co se týče termínu představení těchto karet, jež jsme měli spatřit nejpozději včera. 
 
 
Je pravděpodobné, že za tím vším stojí jen špatně interpretovaný nástup nové karty AMD Radeon RX 580, respektive její nové verze, která je vybavena jen 2048 Stream procesory namísto plného počtu 2304. Nejde o špatně označenou RX 570, jíž by počet Stream procesorů odpovídal, ale o nové SKU označené "RX 580 2048SP", které má své vlastní takty (GPU je mezi původními RX 580 a 570). My se však nemusíme obávat, že na našem trhu vznikne zmatek ohledně plnohodnotných a osekaných RX 580, neboť tato konkrétní karta je určena pouze pro čínský trh. 
 
Čili právě takové kartě by mohly odpovídat fámy o nástupu údajné RX 670. Však čínská verze RX 580 má, jak už bylo uvedeno, stejný počet Stream procesorů jako RX 570 a k tomu vyšší takty, takže bych se osobně vůbec nedivil, kdyby si to někdo vyložil jako další refresh Polarisu nejdříve v podobě RX 670 a pozdější nástup RX 680 si už rovnou vycucal z prstu jako logickou věc. 
 
Nakonec tu máme další novinku, a sice údajný AMD Radeon RX 590. Ten vyšťoural thajský overclocker Tum Apisak, který dříve pravdivě informoval třeba o procesoru Core i9-9900K. Ostatně screenshot pochází z online databáze 3DMarku, kde je GPU identifikovatelné dle označení ovladačů právě jako RX 590. 
 
 
Radeon RX 590 by tak mohl být poslední příspěvek do rodiny Polaris, který AMD může nechat vyrábět v GlobalFoundries pomocí optimalizovaného 12nm procesu. Ostatně ten umožnil vylepšit z hlediska taktů druhou generaci procesorů Ryzen. Dle informací ze screenshotu by RX 590 mohl pracovat na 1545 MHz, což je o 205 MHz vyšší takt než v případě RX 580, takže to už by byl rozdíl oproti referenčním RX580 celkem ucházející. Ovšem odpovídal by i tomu, aby AMD novou kartu zařadilo stále ještě mezi RX 500. 
 
Počkejme si. Ostatně i kdyby AMD takovou kartu nakonec představilo, hardwaroví fandové z ní omdlévat nebudou a zbavovat se svých RX 580/GTX 1060 už teprve ne. Bylo by ale i tak milé, kdyby se AMD ozvalo s novou kartou pro hráče. Přeci jen do Navi je ještě daleko.  
 
Zdroj: VideoCardz