Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Rome: osm 7nm čipů kolem 14nm I/O jádra

7.11.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD Rome: osm 7nm čipů kolem 14nm I/O jádra
Jistý The Retired Engineer se před několika dny rozepsal o nové možné procesorové architektuře firmy AMD, která měla MCM moduly posunout o notný kus dál. Nyní se ukazuje, že to vše byla pravda a Rome budou z celkem devíti čipů. 
The Retired Engineer nám tak dokázal už předem popsat, co budeme moci čekat od 7nm procesorů AMD Rome, čili od druhé generace serverových EPYC založených na architektuře Zen 2. Mohli jsme to brát jako možnost, kterou nelze vyloučit, ale nyní nám už samotné AMD na akci New Horizon potvrdilo, že jde o čistou pravdu. Procesory Rome nabídnou až 64 fyzických jader v rámci osmi 7nm čipů po osmi jádrech, které budou sroceny kolem jednoho 14nm I/O čipu, jenž zajistí jednak přístup do paměti RAM, pak nabídne linky rozhraní PCIe a pro tyto účely také potřebnou cache 4. úrovně. AMD tak nemluví o procesorových čipech, ale o tzv. chiplet, což jsou osekané procesory neschopné fungovat samy o sobě. 
 
 
Jednotlivé čipy jsou evidentně zapuštěny přímo do substrátové procesorové destičky, takže budou spojeny v rámci ní stejně jako dnešní EPYC či Threadrippery. Ještě tu totiž byla ta možnost, že AMD využije křemíkový interposer, což by zajistilo možnost kvalitního spojení mnoha tisíci datovými cestami, ale také by to celý design značně prodražilo a znesnadnilo výrobu. Největší otázka tedy je, jak rychlé bude rozhraní (bezpochyby založené na Infinity Fabric) spojující CPU jádra a I/O čip.
 
velká novinka je také představení 256 AVX2, což bude mít velký dopad na výkon FPU
 
Samotný I/O čip nabídne jako dnešní EPYC celkem 8kanálový paměťový kontroler pro až 4 TB DDR4, přičemž z designu je jasné, že žádné procesorové jádro nebude mít vlastní kanály ve vlastním čipu. Všechny budou sdíleny všemi jádry, což by mělo platit i pro celkem 128 linek PCIe, a to zde již s podporou standardu verze 4.0. Píšu mělo, protože AMD na rozdíl od kanálů pro RAM vysloveně neuvedlo, že PCIe linky budou součástí I/O čipu, ale lze to očekávat na základě toho, co nám k tomu dříve řekl The Retired Engineer.
 
 
Je důležité zmínit, že procesory EPYC "Rome" budou bez problémů pracovat na existující serverové platformě Naples a také na budoucí Milan, která bude určena pro CPU architektury Zen 3. První velcí zákazníci firmy AMD tak už dostali vzorky svých Rome, takže je mohou vyzkoušet ve svých platformách v podstatě hned. O ceně a dostupnosti nebylo prozrazeno nic.  
 
To vše ale mění naše očekávání týkající se prvních 7nm CPU Ryzen. Budou snad založeny na stejném designu, jak naznačuje právě i The Retired Engineer?
 
Právě tento obrázek zveřejnil vedle informací o serverových procesorech a z něj by vyplývalo, že můžeme očekávat až 16 jádrové procesory Ryzen. Nebo si snad AMD připraví 7nm nástupce čipů Zeppelin, a tedy opět "pouze" 8jádrové Ryzeny? Klíčové budou zřejmě náklady na výrobu 7nm čipů, které se dají srazit právě použitím 14/12nm I/O čipů, o jejich funkce mohou být CPU čipy menší. Možností je více a nyní bychom mohli leda hádat, co si AMD zvolí. Aspoň můžeme být napnutí v očekávání další generace.