Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 3000 jsou stále na cestě, letos přijdou i nové Threadrippery

7.3.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD Ryzen 3000 jsou stále na cestě, letos přijdou i nové Threadrippery
AMD konečně oficiálně potvrdilo, že letos přijdou vedle procesorů EPYC a Ryzen nových generací na trh také nové Ryzen Threadripper. Půjde tak o již třetí generaci a samozřejmě očekáváme 7nm modely. 
Velká otázka je, kolik budou mít Ryzen Threadripper 3000 fyzických jader. V rámci první generace začínaly s maximálně 16 ve dvou čipech Zeppelin. Druhá generace nabídla 32 jader díky čtyřem čipům, v jejichž případě se ale musel vyřešit problém s napojením dvou z nich k pamětem a vůbec všemu ostatnímu včetně karet. Využilo se rozhraní Infinity Fabric, které posloužilo jako most vedoucí k sousednímu čipu, jenž už má k dispozici přímé připojení k pamětem a jiným částem systému.
 
 
Nyní už je zřejmé, že nic takového řešit nebudeme, protože nový design s čiplety a ústředním I/O čipem zajistí, aby všechna procesorová jádra měla k pamětem, kartám a podobně rovnocenný přístup. Nicméně tu zůstává jedno omezení, a sice čtyři paměťové kanály, které by už mohly být pro 64 jader opravdu málo. 
 
Ovšem 64 jader na procesorech Threadripper 3000 je pouze teoretické maximum a jako minimum můžeme brát 32 jader na Threadripperech 2000. Možné je, že AMD nebude počet jader vůbec zvyšovat a spolehne se na 7nm technologii a její výhody v zajištění vyššího taktu a nižší spotřeby, nebo do toho skočí rovnýma nohama a představí rovnou i 64jádrový Threadripper. Případně může jít střední cestou, aby nabídlo třeba 48jádrový model, to je zatím otázka. 
 
Z nově zveřejněné roadmapy to také vypadá, že Threadrippery 3000 nastoupí na trh někdy v druhé polovině roku, možná až na jeho samotném konci. AMD totiž jejich nástup nijak neupřesnilo, ale je jasné, že cílí na rok 2019. Je také dobré vidět, že Ryzen 3000 jsou stále chystány na polovinu roku, takže v tomto ohledu se nic nezměnilo.