Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 3000 umožní využít i DDR4 na 5000 MHz

13.5.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD Ryzen 3000 umožní využít i DDR4 na 5000 MHz
Na efektivním taktu 5000 MHz bychom měli být schopni provozovat procesory AMD Ryzen 3000, pokud se nám ovšem poštěstí takové paměti sehnat. Takt pamětí přitom má být stále vázán na takt sběrnice Infinity Fabric.
Spíše než o pamětech tak takt 5000 MHz (fyzicky 2500 MHz) něco vypovídá o schopnostech procesorů Ryzen 3000, neboť dle následujícího již dobře známého vyjádření je takt sběrnice Infinity Fabric prvních dvou generací Ryzenů vázán přímo na fyzický takt operačních pamětí, a to jednoduše tak, že mu odpovídá.
 
Podobné by to mělo být i v případě procesorů Ryzen tvořených 7nm procesem, i když jejich architektura už bude výrazně odlišná a budou to vůbec první mainstreamové desktopové procesory využívající čiplety. Právě ty ale budou s I/O čipem propojeny pomocí Infinity Fabric. 
 
Nicméně to automaticky neznamená, že Infinity Fabric poběží až na 2500 MHz, na to asi můžeme spíše zapomenout. Především jde o to, že DDR4-5000 jsou spíše z říše overclockerů a ne pamětí, které to nabízí jako jeden ze svých profilů. Zakoupit si můžeme přinejlepším DDR4-4600, pokud mi něco nového neuniklo, přičemž takové paměti v 16GB sadě stojí alespoň deset tisíc korun. Pro běžného uživatele tak jde o nesmyslnou investici, nicméně DDR4-5000 prostě a jednoduše bude v možnostech desek. 
 
 
Víme už také, že AMD právě kvůli tomu přidalo možnost, jak provozovat Infinity Fabric na nižším taktu, aby to procesory vůbec zvládly. Přibude přinejmenším volba nastavení polovičního taktu, takže s pomyslnými DDR4-5000 pak IF poběží na fyzických 1250 MHz. Zákazník hledící na cenu se ovšem poohlédne spíše po nějakých 3200MHz či případně 3600MHz modulech, což je v obou případech otázka cca 3000 Kč a při troše snahy lze koupit i lépe.
 
Co se týče nových fám, pak se dozvídáme o tom, že AMD si v případě 3. generace Ryzenů mělo zvláště hledět toho, aby byla zajištěna kompatibilita s moduly RAM. Ostatně BIOSy pro starší desky podporující Ryzen 3000 jsou na světě už pěkných pár týdnů, takže tento rok to vůbec nevypadá na takovou časovou tíseň jako v případě první generace, kvůli níž se musela zvláště kompatibilita s paměťmi řešit už za pochodu. 
 
AdoredTV (via Twitter) přináší ještě zprávy, že AMD v tyto dny předvádí své 16 a 12jádrové Ryzeny svým OEM partnerům. Jeden z těchto procesorů by tak mohl být právě ten, o němž mluvil TUM APISAK a Jim z AdoredTV ještě tvrdí, že i když nemůže sdělit podrobnosti, můžeme se těšit na "really high clock speeds", čili opravdu vysoké takty. Ovšem AdoredTV nelze brát za spolehlivý zdroj informací, takže uvidíme.