Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD se pochlubilo hotovými designy pro FinFET

17.7.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD se pochlubilo hotovými designy pro FinFET
Společnost AMD zveřejnila své finanční výsledky, které nepřinesly investorům mnoho radosti, ale jsou tu i pozitivní zprávy. Podařilo se jí totiž dokončit design prvních čipů, které budou vyráběny procesem FinFET.
Firma Advanced Micro Devices včera tedy potvrdila, že design prvních čipů už je hotový, z čehož můžeme zhruba odhadnout další vývoj. AMD slovy své CEO Lisy Su však neuvedlo, jaké čipy má připraveny pro proces FinFET, ale lze předpokládat, že půjde také o procesory založené na architektuře Zen. Lisa Su také neuvedla, kdy přesně byly čipy dokončeny, a tak budeme předpokládat, že se tak stalo v posledních týdnech.





Mluví se o tzv. tape-out, což značí finální etapu vývoje designu čipů a jde o odeslání jejich návrhů k výrobě fotolitografických masek. Ty jsou následně odeslány samotnému výrobci, v tomto případě nejspíše firmě GlobalFoundries (nebo Samsungu?), který dle nich vyrobí první funkční vzorky. Výroba masek může trvat několik týdnů a produkční cyklus složitých čipů vyráběných procesem FinFET může trvat kolem třech měsíců. Můžeme tak očekávat, že AMD dostane své první vzorky na přelomu třetího a čtvrtého letošního kvartálu, ale to jsou samozřejmě jen pouhé odhady a dohady.





Dle předchozích informací by první FinFET čipy od AMD měly patřit do rodiny Summit Ridge. Půjde o klasické x86 procesory, jež mají nést až osm jader Zen, takže o budoucí AMD FX a Opteron. Vedle toho se chystají také nové grafické čipy Greenland založené na další verzi architektury Graphics CoreNext. AMD pak postupně plánuje kompletně přejít na výrobu pomocí technologie FinFET. Lisa Su pak opět slíbila, že první procesory architektury Zen a GPU nové generace přijdou na trh v příštím roce. Ani teď ale neuvedla, kdo bude tyto čipy pro AMD vyrábět.

Zdroj: KitGuru