Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD se rozpovídalo o nadcházející mobilní platformě

20.4.2007, Jan Vítek, aktualita
AMD se rozpovídalo o nadcházející mobilní platformě
Giuseppe Amato ze společnosti AMD uvedl další informace o mobilních platformách firmy, které se uvedou pro roky 2007 a 2008. O nových procesorech Hawk - 65nm Turionech 64 X2 - řekl pouze tolik, že se v nejbližší době objeví na trhu, ale...
Giuseppe Amato ze společnosti AMD uvedl další informace o mobilních platformách firmy, které se uvedou pro roky 2007 a 2008. O nových procesorech Hawk - 65nm Turionech 64 X2 - řekl pouze tolik, že se v nejbližší době objeví na trhu, ale dále již byl sdílnější. Dalšími procesorovými novinkami budou Griffiny, které se odvodí od K10, avšak zaměří se výhradně na mobilní použití. Oproti desktopovým či serverovým K10 nebudou obsahovat plnou FPU jednotku a dále pro účely šetření s energií umožní úplné odpojení jednoho jádra. Tyto procesory se objeví až v příštím roce.



Ještě před Griffiny AMD uvede svou Hybrid Graphics. Tuto kombinaci samostatného a integrovaného grafického řešení bychom měli vidět na podzim tohoto roku. Základní koncept je, že systém bude při napájení z baterií pracovat s energeticky nenáročnou integrovanou grafikou a v případě potřeby bude moci ihned přepnout na výkonnější samostatné řešení. Přepínat se bude samozřejmě bez restartování celého systému a celou tuto funkci bude moci uživatel do jisté míry ovlivňovat. S touto možností jsme se, pokud si dobře vzpomínám, již v některých noteboocích setkat mohli, ale nejednalo se o platformou podporovanou záležitost.

Dále Amato poukázal na fakt, že v roce 2008 se setkáme s integrovanými grafickými jádry, které budou odvozeny od jádra R600 a budou tedy podporovat DirectX 10 a Universal Video Decoder (UVD). Ten umožní kvalitní HW dekódování H.264 a postará se o všechny kroky, takže CPU si bude moci zdřímnout. Pro ilustraci Amato uvedl, že UVD ve spolupráci s 1GHz CPU Sempron může bez jakýchkoliv problémů přehrát video v rozlišení 1080p.

Zdroj: DailyTech