Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD slaví padesátku, kam jej dovedla?

1.5.2019, Jan Vítek, článek
AMD slaví padesátku, kam jej dovedla?
Společnost AMD byla založena 1. května 1969, takže dnes započíná již 51. rok své existence. AMD nám to dalo jasně najevo svou nabídkou her zdarma a výroční verzí Ryzen 7 2700X. My se zase můžeme podívat na to, kam oněch 50 let firmu AMD přivedlo.
Kapitoly článku:
  1. AMD slaví padesátku, kam jej dovedla?
  2. Grafická stránka firmy AMD
Nebýt společnosti AMD, postrádali bychom na trhu konkurenta pro Intel i NVIDII, který je oproti nim na první pohled možná malý a neduživý, avšak dokáže tvořit výtečný a inovativní hardware. Kdybychom měli srovnávat jen armády zaměstnanců, tržby nebo zázemí, pak by nám z toho vyšlo, že Intel s desetinásobným počtem lidí i desetinásobnými tržbami a obrovskými výdělky, který má vlastní továrny a x86 v podstatě patří jemu, by musel AMD kdykoliv zašlápnout jako obtížný hmyz.
Jenomže AMD už v minulosti nejednou dokázalo, že i s omezenými prostředky může vytvořit hardware, který bude konkurovat tomu nejlepšímu od Intelu. A co víc, je schopno také ohrozit na další frontě i NVIDII, i když nyní jeho herní nabídka kulhá na obě nohy. Brzy ale může být zase lépe a ostatně, co se týče GPU akcelerátorů, AMD se ani dnes rozhodně nemá za co stydět. 
 
 
Recept firmy AMD je přitom ve své podstatě celkem jednoduchý a vychází přímo z toho faktu, že tu jsou omezené zdroje. AMD si musí pečlivě vybírat, do čeho půjde, co má cenu a na co raději rezignuje a pak mohou vznikat zajímavá a efektivní řešení. Intel také má oproti AMD výrazně širší záběr, ale jak dobře víme z finančních výsledků, i přes snahy o transformaci firmy v podílu na tržbách jeho PC divize jasně vede a za ní následuje serverová divize. Ty dohromady za první letošní kvartál utržily více než dvojnásobek toho, co celé AMD za předchozí rok. A přesto od AMD pro letošní rok očekáváme, že nabídne výkonnější serverové procesory než Intel a nejspíše to bude platit i pro desktopové procesory a zahanbit se nedají ani mobilní. 
 
Ovšem jedním dechem je třeba dodat, že AMD nyní potkalo nevýslovné štěstí, že se v jednom čase setkaly dvě věci. Firma si po neúspěšném Bulldozeru přichystala novou a mnohem lepší architekturu Zen, která přišla právě v době, kdy už chtěl Intel opustit svůj 14nm proces ve prospěch 10nm. To se mu však nepodařilo a v případě výkonnějších čipů asi ještě dlouho nepodaří. AMD tak má ve své historii dosud jedinečnou možnost nabídnout na trhu procesory x86, které budou tvořeny vyspělejší technologií, než jakou má k dispozici Intel a je pro něj jen dobře, že už to mohou být procesory architektury Zen. V příštím roce na něj navíc čeká už 7nm+ využívající technologii EUV a vzhledem k tomu, jak mocné turbo zapnuly firmy TSMC a Samsung při vývoji nových procesů, v roce 2021 bychom si mohli koupit 5nm procesory, kdežto v případě Intelu to u výkonnějších CPU vypadá na 14nm proces. To vše může, ale nemusí být.
 
AMD tak ve svém snažení už dávno není a nemůže být samo. Jako společnost, která sama nevlastní a neprovozuje továrny na výrobu čipů, spoléhá na ostatní firmy a může děkovat především Samsungu a TSMC, že dokázaly Intel dohnat a nyní už předhonit. Samsungu AMD vděčí za to, že firmě GlobalFoundries poskytl své know-how, které bylo použito pro 14nm a 12nm procesy pro výrobu procesorů Zen první a druhé generace. TSMC se zase postará se svou 7nm technologií o třetí generaci a pravděpodobně i ty další. 
 
 
A když jsme u firmy GlobalFoundries, která částečně vznikla právě z továren firmy AMD, pak musím zmínit další důležitou událost poslední doby. AMD si totiž posledním sedmým dodatkem k původní smlouvě Wafer Supply Agreement uvolnilo ruce, které mu svazovala nutnost odebírat stanovená množství čipů právě z GlobalFoundries, anebo platit citelné pokuty. To bylo v minulosti i zdrojem problémů s výrobou, a to především v době prvních APU.
 
GlobalFoundries ale vzdaly vývoj 7nm technologie a těžko kdo mohl po AMD chtít odebírat čipy, které jeho partner není schopen vyrobit. AMD se tak bude moci do budoucna samo bez ohledů na sankce rozhodnout, koho nechá své moderní procesory či GPU vyrábět, nicméně na výběr už toho moc není. 
 
Společnost AMD nyní může začínat další padesátku zvesela poté, co voda odnesla marasmus doby bulldozerové. Do budoucna to ale všechno nebudou jen pozitiva a sociální jistoty. Samsung a TSMC se sice nyní předhánějí v tom, kdo z nich krátce po spuštění 7nm procesu dříve zavede výrobu 5nm čipů s patřičně rozšířenou technologií EUV, ale toto tempo nemůže vydržet dlouho. Fyzikální hranice pro křemíkové technologie tvoří hráz, kvůli níž se budou muset hledat nová řešení a právě Intel nám v této době názorně ukazuje, jak to vypadá, když se nedaří. 
 
Nemusí hned nastoupit jiné než křemíkové čipy, ostatně AMD svou strategií spojenou s procesory Zen ukázalo možnou budoucnost. Byla to právě nouze, která tuto firmu přiměla vyrábět pro celé spektrum procesorů od desktopového low-endu po nejvýkonnější serverové modely jen jeden jediný čip, 8jádrový Zeppelin. A i když se tomu Intel nejdříve na veřejnosti vysmíval, brzy musel i veřejně uznat, že na vícečipových procesorech či SoC něco je. Jinak bychom tu neměli 48jádrové Cascade Lake ze dvou čipů a ohlášenou technologii Foveros a SoC Lakefield rovnou s vrstvami vedle sebe poskládaných čipů. 
 
 
Intel samozřejmě hlásá, že to bude dělat jinak a lépe, ovšem hlavní myšlenka je taková, že má větší smysl chytře poskládat procesor, SoC nebo i GPU z několika samostatných čipů, než se pokoušet o vývoj a výrobu stále složitějších monolitických a monumentálních kusů křemíku, jejichž počet tranzistorů by brzy mohl velice snadno překročit i 25 miliard (ostatně Turing TU102 jich má už 18,2 mld.). Vyšší počet logických prvků na jednom kusu křemíku v kombinaci s komplikovanějšími procesy pak vypadá jako cesta do pekel dlážděná nepovedenými čipy. 
 
AMD tak zdá se pružněji než Intel reagovalo na to, kam se ubírají výrobní technologie, zatímco on sám se chytil do pasti vlastního 10nm procesu, s nímž dlouho nedokázal hnout. I přes oficiálně odlišný důvod to nejspíše odnesl CEO Brian Krzanich a jeho nástupce Robert Swan dostal nezáviděníhodný úkol situaci vyřešit a probudit ve své firmě onoho pověstného spícího obra. Čím dál více to však vypadá, že na 10nm proces bychom měli spíše zapomenout a vyhlížet naopak paralelně vyvíjený 7nm proces, což však znamená, že AMD bude mít o to delší výhodu. 
 
AMD má novou příležitost, jak si vzít zpět svůj někdejší podíl na trhu s procesory
 
My brzy uvidíme, v jakém světle se ukáží nové procesory firmy AMD, které se budou v případě serverových skládat až z devíti samostatných čipů a desktopové Ryzen budou mít až tři: I/O čip a dva čiplety. A co grafické karty?
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.