Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD (Spansion): První 1Gbit 90nm NOR flash čip

12.10.2005, Milan Šurkala, aktualita
AMD (Spansion): První 1Gbit 90nm NOR flash čip
Spansion je společný podnik vzniklý spojením oddělení pro výrobu Flash pamětí společností AMD a Fujitsu. Nyní představuje první 1Gbit single-chip paměť NOR vyráběnou poprvé 90nm MirrorBit procesem představeným minulý měsíc. Rozšiřuje tak...
Spansion je společný podnik vzniklý spojením oddělení pro výrobu Flash pamětí společností AMD a Fujitsu. Nyní představuje první 1Gbit single-chip paměť NOR vyráběnou poprvé 90nm MirrorBit procesem představeným minulý měsíc. Rozšiřuje tak rodinu pamětí MirrorBit GL.



Nová paměť je zpětně kompatibilní se všemi předchozími generacemi (až do velikosti 2Mbit). Balení tedy nevyžaduje jiný design ostatních součástí, což umožní udržet cenu na přijatelnější úrovni, 1Gbit MirrorBit GL balení je kompatibilní s předchozími MirrorBit GL-M (230nm), MirrorBit GL-A (200nm), MirrorBit GL-N (110nm) zařízeními a splňuje standardy JEDEC.

Paměť pracuje při napětí 3V, rychlost náhodného čtení činí 110ns, čtení paměťové stránky proběhne za 25ns díky 8-slovnímu bufferu. Je schopna operovat při teplotách -40 až +85°C. Nevyžaduje ECC, podporuje standardní paralelní rozhraní, což redukuje komplexnost a náklady.

Dále je podporována bezpečnostní technologie ASP (Advanced Sector Protection). Ta využívá ochranu 64-bitovým heslem. U některých produktů může být použít ESN (Electronical Serial Number) k identifikaci zařízení dálkově, řízení servisu a zaznamenání přístupu k účelům plateb za data.

Paměť s kódovým označením S29GL01GP bude nabízena od konce tohoto roku v 56-pinovém TSOP balení a 64-ball Fortified BGA balení. Cena má být $18.50 při nákupu nad 10.000 kusů. Pro rok 2006 je plánován upgrade na 65nm technologii.

Zdroj: www.cdrinfo.com, www.spansion.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.